От приемането си през 1991 г. Конституцията на Република България

...
От приемането си през 1991 г. Конституцията на Република България
Коментари Харесай

Как Конституцията беше променяна пет пъти

От приемането си през 1991 година Конституцията на Република България е била променяна общо 5 пъти, нормално в частта отнасяща се до правосъдната власт – 2003, 2005, 2006, 2007 и 2015 година Някои от измененията, осъществени преди България да стане пълновръстен член на Европейския съюз (ЕС), са свързани с адаптиране на Конституцията към условията на общността.

Последните промени от декември 2015 година са по-скоро отражение на политическите процеси в страната, защото не се преценяват с съответните рекомендации, отправени към българския парламент малко преди приемането им от Европейски Съюз и Венецианската комисия.

През 2015 година процедурата за смяна на Конституция на Република България беше спряна във финалния си етап и на масата беше комплициран нов, компромисен план, който стана причина за оставката на тогавашния правосъден министър Христо Иванов (тогава в Реформаторския блок).

Историческият компромис през 2015-а

След месеци разправии и разпад на обединението ГЕРБ-Реформаторски блок, водачът на ръководещите Бойко Борисов и съпартийците му в Народното събрание на процедура одобриха правосъдната промяна на политическия си конкурент Движение за права и свободи. Управляващите се отхвърлиха от множеството фундаментални промени, залегнали в плана на правосъдния министър Христо Иванов - като по-късия мандат и явното гласоподаване на Висшия правосъден съвет, множеството отчетност на прокуратурата и така нататък, до момента в който Движението отстъпи единствено по една позиция - двете камари на Висш съдебен съвет - правосъдната и прокурорско-следователската, да могат да взимат независими решения за кадровото развиване на сътрудниците си. Всъщност партията на Доган изтъргува тази отстъпка против отпадне на паритета в прокурорската квота на Висш съдебен съвет и обезпечаване на доминация на непосредствено определените прокурори. Това подсигурява безконтролността и безотчетността на прокуратурата. В същото време с една численост е повишена и парламентарната квота в съдийската гилдия, което пък ускорява политическото въздействие върху съда.

Непримирими съперници се сплотиха за - делене на Военновъздушни сили на две колегии - съдийска и прокурорска , чиито решения няма да зависят от пленума, директен избор на магистрати и усилване на ролята на инспектората на съвета, основава се опция за внасяне на тъжби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд. Реформаторите и ГЕРБ на процедура отстъпиха пред Движение за права и свободи, които желаеха точно това - нов план, в който да не е записано отпадане на тайния избор и понижаване мандата на Висш съдебен съвет. А Христо Иванов подаде оставка, тъй като разпределението на политическите квоти във Висш съдебен съвет не се промени по метод, по който да се отнеме от властта им.

Другите четири ремонта на главния закон минаха без особени драми. Ето в резюме какви са те:

Промените от 2003-а:

Несменяемост на представителите на правосъдната власт се реализира след 5-годишен стаж, атестация; премахване е допустимо и при несъблюдение на служебните отговорности (което през 2006 година е обвързано с пълномощията на Народното събрание във връзка с висшите магистрати); административните ръководители имат 5-годишен мандат с право на еднократно преизбиране и други Депутатският имунитет (положение преди 2006 г.) на съдиите, прокурорите и следователите е сменен с функционален. В кръга на своята служебна активност те носят гражданска и наказателна отговорност единствено при закононарушения от общ темперамент. Задържане е възможно единствено при тежко закононарушение и то след позволение от Висш съдебен съвет, в случай че е заварено. (С смяната на КР България от 2006 година депутатския имунитет е понижен още повече в тази тенденция.)

Промените от 2005-а:

Конституционният съд се произнася по Договора за присъединение на България към Европейски Съюз и след това са осъществени вторите промени в Конституцията.

Към главните насоки на Република България е добавено присъединяване в Европейски Съюз.

Известното позволение за ‘’придобиване на земя от чужденци и непознати юридически лица’’ се отнася единствено до такива от Европейски Съюз и до случаите, уредени с нов, влезнал в действие след гласоподаване с болшинство 2/3 от всички народни представители интернационален контракт.

Допуска се предаването на български жител на друга страна или интернационален съд, когато такова наказателно гонене е планувано във влезнал в действие интернационален контракт. Европейски жители (вкл. български) могат да гласоподават за членове на Европейския парламент и за локални органи.

Договорите за даване на пълномощия на Европейски Съюз, произлизащи от Конституцията, се ратифицират и денонсират със закон, при болшинство 2/3 от всички народни представители.

Тъй като Министерския съвет (МС) ще извършва функционалности във връзка с българското участие в Европейски Съюз, той би трябвало да осведоми Народното събрание за отговорностите на България и приемането на актове на Европейски Съюз. Иначе казано, Министерски съвет ще има самодейността и нормотворческия глас при приемане на тези актове.

Промените от 2006-а:

Намален е депутатският имунитет, надлежно на конституционните съдии: Разрешение за задържане или възбуждане на наказателно следствие може да се желае към този момент и при „ нетежки “ закононарушения от общ темперамент, а при документално единодушие на народния представител разрешението за възбуждане не е належащо.

Законодателната власт упражнява надзор над правосъдната посредством приемане на годишните отчети на ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд и на основния прокурор и освобождението им при несъблюдение на служебните отговорности, като президентът има право на отлагателно несъгласие .
От Движение за права и свободи оповестиха, че приготвят конституционни промени
" Парламентарната група на Движение за права и свободи приготвя конституционни промени. Те са на фаза работа с специалистите по заданието и ще включват изискваният...
Прочети повече
Въведен е нов и оспорван (вкл. и от представители на ЕС) текст, който е и невиждан случай на фиксиране на министерска служба в новата Конституция . Министърът на правораздаването предлага бюджета, ръководи постройките, предлага кадрови решения и ревизира придвижването на делата в ‘’независимата’’ правосъдна власт.

Омбудсманската институция се закрепя на конституционно равнище и ѝ се дава право да сезира Конституционния съд за определяне на противоконституционност, само че единствено по въпроси, които засягат правата на жителите.

Засилва се ролята на прокуратурата с надзор и независимо осъществяване на следствието, и се понижава тази на следствието до категорично изброените в Наказателно-процесуалния кодекс сформира.

Промените от 2007-а:

Дейността на въоръжените сили се урежда със закон.
Ще има ли промени в правосъдната система - питаме депутатите
Във връзка с непрекъснатото политическо предизборно говорене за дълбока промяна в правосъдната система, от Actualno.com взехме решение при започване на...
Прочети повече
Подготовката на жителите за отбрана на отечеството се урежда със закон.

Народното събрание има независим бюджет, открива налозите и дефинира размера на държавните налози, изслушва и приема годишните отчети на Върховен административен съд, на Върховен касационен съд и на основния прокурор, импортирани от Висш съдебен съвет, за използването на закона и за активността на съдилищата, прокуратурата и проверяващите органи.

Народното събрание изслушва и приема отчети за активността на органи, които напълно или отчасти се избират от Народното събрание, когато това е планувано в закон.

Определят се отговорностите на Висшия правосъден съвет и по какъв начин се приключва мандатът на членовете му. Създава се Инспекторат към Висш съдебен съвет.

Уточнява се методът за финансиране на общините.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР