От прессекретариата на държавния глава предадоха, че президентът Румен Радев

...
От прессекретариата на държавния глава предадоха, че президентът Румен Радев
Коментари Харесай

След завръщането си от Япония президентът ще се запознае с решението на ВСС

От прессекретариата на президента предадоха, че президентът Румен Радев ще се запознае с решението на Висшия правосъден съвет за избор на основен прокурор, откакто се завърне от визитата си в Япония. Действията му ще бъдат съобразени с условията на Конституцията, заяви Българска национална телевизия.
Висшият правосъден съвет ще изпрати решението си за избор на нов основен прокурор на президента Румен Радев, който би трябвало да утвърди кандидатурата с декрет.

С 20 гласа " за " и 4 " срещу " Иван Гешев беше утвърден за нов основен прокурор от Пленума на Висшия правосъден съвет. По закон няма избран период, в който президентът да издаде декрет за назначението на основния прокурор или да го върне на Висшия правосъден съвет.

Според Конституцията, президентът има право единствено един път да откаже да издаде декрет за назначение на определения от Висш съдебен съвет основен прокурор.

Изслушването на Иван Гешев за поста продължи близо 10 часа и беше придружено от митинги на поддръжници и на недоволни от метода на осъществяване на избора.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР