От ПП-ДБ призоваха ЦИК да преразгледа решението си и да

...
От ПП-ДБ призоваха ЦИК да преразгледа решението си и да
Коментари Харесай

ПП-ДБ призоваха ОИК и МВР да не бързат с връщането на машините

От ПП-ДБ приканиха ЦИК да преразгледа решението си и да върне машинното гласоподаване. От групировката упорстват отчетът на ДАНС, който стана съображение за решението на комисията, да бъде оповестен, а Върховен административен съд да се произнесе неотложно по жалбата им против анулацията на гласуването с машини, по-рано от планувания в закона 3-дневен период, с цел да не основава безпорядък.

Ако съдът анулира решението на ЦИК, това би бил " неприличен миг в демократичната история на България ", разяснява зам.-председателят на Народно събрание Никола Минчев:

" На първо място, ЦИК има основанието сега да преразгледа решението си, тъй като има подадена тъжба против първичното решение, има към този момент и заповедта на Министерството на електронното ръководство, която се чакаше и когато липсваше до през вчерашния ден за узаконяване на техническата редовност на машините. Има всички учредения - и официални, и материални - органът да преразгледа решението си и да върне машинния избор. Получаваме информация, че машините от цялата страна към този момент се подготвят и се връщат назад в София. Призовавам и общинските изборни комисии и органите на Министерство на вътрешните работи по места да не прибързват с това деяние, а в противен случай - да изчакат развиването на проблема в днешния ден ".

Върховен административен съд обаче може да прегледа жалбата против решението на ЦИК най-рано в понеделник - ден след първия тур на локалните избори. Причината е че съдът не работи в почивните дни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР