От ПП-ДБ не са се отказали да управляват заедно с

...
От ПП-ДБ не са се отказали да управляват заедно с
Коментари Харесай

ПП-ДБ поканиха ГЕРБ да излъчи премиер с втория мандат

От ПП-ДБ не са се отказали да ръководят дружно с ГЕРБ-СДС. Тази заран десните оповестиха, че когато получат втория мандат за държавно управление, са подготвени да дават поста на министър председател на партията на Бойко Борисов. Офертата насочи съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов от парламентарната естрада с уточнението, че това е общото решение на всички партии в дясното обединяване. Имаме дълг да предотвратим нова парламентарна рецесия и поредност от избори, посочи Атанасов.

Това стана до момента в който в пленарната зала се обсъждаше план на решение, импортиран от герберите, с който първият мандат, връчен на кандидат-премиера им Мария Габриел, се афишира за несполучлив. До тук се стигна, откакто предходната неделя Габриел заяви, че поставя завършек на договарянията за държавно управление, тъй като ПП-ДБ слагат нови и нови условия.

Атанасов изреди изискванията, при които десните вършат предлагането си - да се резервира сегашният състав и конструкция на кабинета, както и да се подпише съглашение сред двете политически сили, което да съдържа гаранции за промени в правосъдната система, регулаторните органи и специфичните служби с съответни периоди за осъществяването им.

Опозицията реагира с насмешки и обвинявания към ПП-ДБ, че падат на колене пред герберите. Тук на трибуната излезе съпредседателят на десницата Кирил Петков, който дръпна дълга тирада за потребността от промени в държавните институции, а опозицията упрекна в " циркове и изменничества ".

Това е втората сходна обстановка в новата история на българския парламент - в която кандидат-премиер заявява пред президента, че има сполучлив изследователски мандат за сформиране на държавно управление, публикуван е президентски декрет за избирането на претендента за министър председател, само че след това този претендент не съумява предложи за гласоподаване държавно управление и се отхвърля от опцията да бъде определен за министър-председател. Първият случай бе с Пламен Николов от Има Такъв Народ, който през август 2021 година имаше мандат за сформиране на държавно управление, само че партията му не откри поддръжка в Народното събрание и реши да отдръпна кандидатурата. Тогава имаше спор по какъв начин да се действа - Николов да върне мандата на президента, ръководителя на Народно събрание да прати писмо до Радев без да се гласоподава или да се гласоподава в пленарна зала решение, с което се уведомява президента, че мандата е завършил несполучливо. Беше определен последният вид. Тази заран ще се случи същото - планът за решение през днешния ден гласи: " Мандатът за формиране на държавно управление с претендент за министър-председател Мария Иванова Габриел завършва несполучливо ".

Мария Габриел подаде публично заявление, че няма да взе участие в парламентарна процедура по желание на министър председател и няма да предлага конструкция и състав на Министерския съвет, заяви пресцентърът на ГЕРБ.

По конституция, президентът Радев би трябвало да връчи втори изследователски мандат на кандидат-премиер посочен от втората по величина парламентарна група - тази на " Продължаваме промяната ". В 7-дневен период по-късно претендентът би трябвало да заяви дали може да предложи кабинет. Късно нощес ПП-ДБ дебатираха върху концепцията да предложат на Мария Габриел или различен претендент на ГЕРБ да бъде министър председател с техния мандат.

Ако ПП-ДБ не излъчат кабинет, Румен Радев би трябвало да връчи трети изследователски мандат на желана от него парламентарна група. Ако и тогава не се стигне до избор на държавно управление, президентът след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период. За длъжностен министър-председател се назначава всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител. С измененията в конституцията Народното събрание стана непрекъснато настоящ орган - с полагането на клетвата на новоизбраните народни представители се приключват пълномощията на предходното Народно заседание.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР