От появата си в средата на миналия век видеоигрите са

...
От появата си в средата на миналия век видеоигрите са
Коментари Харесай

10 игри, които промениха поп културата през десетилетията

От появяването си в средата на предишния век видеоигрите са обичано занятие на доста хора, което е очевидно от все по-широкото им приемане през десетилетията.    Според разбор на капиталовия фонд Konvoy размерът на пазара на игри се чака да доближи 201 милиарда $ през 2023 година Финансирането в рисков капитал в сферата през първото тримесечие на годината е достигнало 761 млн. $ - 29% повече по отношение на предходното тримесечие.    Но на какво се дължи този триумф на промишлеността? Един от отговорите сигурно е, че тя от дълго време е надхвърлила цифровото пространство и оказва въздействие върху действителността и поп културата.    Интернет изданието American Express Essential прави самобитна ранглиста на игрите, които през годините в най-голяма степен са постигнали сходно въздействие.   Spacewar! (1962)    За доста от сегашните геймъри тази игра би била смешна със своята примитивна графика и необичайно изглеждащите си резултати. Но съгласно експертите това е първата електронна игра, която не е основана на настолна такава. Нейната визия и концепция, включващи два галактически кораба, които се стрелят между тях към една планета, несъмнено не е впечатляваща.    Но въпреки всичко става дума за 1962 г.   

Pong (1972) 
Pong надалеч не е първата аркадна игра, само че е първата, която се трансформира в мейнстрийм. Малко откакто излиза на пазара при започване на 70-те години на предишния век, хиляди бройки от играта са продадени на дребни и огромни геймъри. Няколко години по-късно Pong се появява и във версия за тв приемник, която реализира още по-голям триумф.   Pac-Man (1980)    Pac-Man е една от емблемите на гейминг промишлеността от предишния век и може би най-популярната аркадна игра на всички времена. Тя е докарала на основателите си над 2,5 милиарда $ в границите на първото си десетилетие.    Един от посланиците на златната епоха на аркадните игри, Pac-Man е част както от сбирката на музея Smithsonian във Вашингтон, по този начин и на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк.   Tetris (1980)    За гейминг промишлеността Tetris е това, което е Елвис Пресли за музикалната. По различен метод казано, това е най-продаваната игра в миналото, когато става дума за физически и цифрови копия. Определяна за една от най-зарибяващите игри, тя даже се употребява от психиатри за разкриване на ментални разстройства и разнообразни душевен обсесии.   Super Mario Bros. (1985)    През 1981 година обичаният на генерации Марио първо се появява в друга паметна игра - Donkey Kong. Четири години по-късно първата игра от поредицата Super Mario Bros. излиза на бял свят в портфолиото на Nintendo. Но никой не знае какво следва.    Повече от 30 години и 550 милиона продадени копия по-късно играта е оповестена за най-хубавият гейминг франчайз от  библията на видеоигрите IGN.   

Street Fighter 2 
Street Fighter 2 е определяна като най-емблематичната бойна игра в историята и има милиони почитатели по целия свят. Нещо повече, това е играта, която наложи този род при започване на 90-те години на предишния век.     Постигнала невъобразим от дълго време триумф след появяването си, тя се трансформира в шлагер на пазара и носи големи доходи на основателите си.   Doom (1993)    FPS игрите (First Person Shooter) се появяват при започване на 70-те години на предишния век, само че никой не им обръща чак такова внимание. Поне първоначално.    Две десетилетия по-късно геймърите се сблъскват с Doom, което трансформира цялата картина. В последна сметка играта се трансформира в една от най-обичаните в своята категория и до ден сегашен.   Need for Speed (1994)    През последните четири десетилетия игрите с коли и надпревари са стотици, само че нито една от тях не може да се похвали с триумфа на Need for Speed. С повече от 150 млн. продадени копия в световен мащаб и холивудски шлагер, инспириран от нея, тя трансформира вечно категорията си и до ден сегашен се радва на любовта на милиони по целия свят.    Lara Croft: Tomb Rider (2001)    Въпреки че първата игра от серията Tomb Rider излиза още през 1996 година, нейният напредък стартира през 2001 година с появяването на Лара Крофт. Холивуд признава триумфа на Lara Croft: Tomb Rider, правейки две паметни екранизации по играта, в едната от които основната героиня е изиграна от Анджелина Джоли.    

Към днешна дата в световен мащаб са продадени 35 млн. копия от играта. 
The Last of Us (2013)    Може би доста хора ще се зачудят по какъв начин игра, излязла единствено преди 10 години, може да се трансформира в класика, само че The Last of Us е образец за това. Според IGN това е “приключенски екшън на ужасите и същински шедьовър ”.    Играта се появява извънредно за PlayStation 3 и бързо се трансформира в една от най-награждаваните в историята, печелейки над 240 награди.    The Last of Us става основа и за хитов сериал. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР