От португалския си дом Ай Вейвей, известният китайски дисидент, чието

...
От португалския си дом Ай Вейвей, известният китайски дисидент, чието
Коментари Харесай

Китайски дисидент: Протестите няма да разклатят властта

От португалския си дом Ай Вейвей, известният китайски отстъпник, чието изкуство постоянно подлага на критика политиките на Пекин, сподели, че неотдавнашната вълна от митинги няма да разклати държавното управление на Си Цзинпин, тъй като полицията просто ще ги смаже,  съобщи Ройтерс.

През последните дни протестиращи излязоха по улиците на Шанхай, Пекин и други градове, с цел да показват срещу ограниченията против COVID-19 и рестриктивните мерки на свободата, проява на гражданско непокорство, която е невиждана, откогато водачът Си пое властта.

Ай сподели, че е малко евентуално митингите да продължат - освен тъй като силите за сигурност ще отстранен тези, които приказват, само че и тъй като на самите стачкуващи им липсва организация и водачество.

„ Няма явен политически дневен ред, тъй че е доста елементарно просто да ги арестуват и да продължат напред “, сподели Ай пред Ройтерс в понеделник, добавяйки, че е имало повече „ претенции “ през 1989 година, когато имаше кървави репресии против продемократични протестиращи на и към площад Тянанмън в Пекин.

„ Дори и да се случи нещоот мащаба на Хонконг или от 1989 година, то няма да разклати държавното управление “, добави той.

Попитан кой би могъл да поведе протестното придвижване, Ай, който прекара 81 дни в ареста в Китай през 2011 година, сподели, че никой не може, тъй като в страната няма " политическа среда ".

„ В продължение на 70 години те почистиха всички хора, интелектуалци или медии, които могат да издигнат някакъв въпрос ".

Въпреки скептицизма си за резултата от протестите Ай каза, че ръководещата Китайска комунистическа партия е „ доста обезпокоена от революции “ и ще направи „ всичко, с цел да предотврати това да се случи “ - от цензура в интернет до потребление на полицейска мощ.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР