От понеделник в ЕС влиза в сила таванът от 60

...
От понеделник в ЕС влиза в сила таванът от 60
Коментари Харесай

Таванът за руския суров петрол - от 5 декември, а за петролните продукти - от 5 февруари

От понеделник в Европейски Съюз влиза в действие таванът от 60 $ за барел на съветския недопечен нефт, пренасян по море, откакто Съветът на Общността я утвърди на писмена процедура. 

Мярката е съгласувана и ще се ползва от т. нар " коалиция за таван на цените ", която включва Г-7 и други страни като Австралия, оповестява БНР.

Раад Алкадири: Цените на петрола ще доближат галактически стойности, в случай че Русия изтегли продукцията си от пазара
От 5-ти декември таванът ще се ползва за съветския недопечен нефт, а от 5-ти февруари следващата година - за петролните артикули, като цената на рафинираните ще се завърши в нужния период. Мярката няма да обхване петрола и неговите артикули там, където има дерогации, какъвто е казусът с България.

Таванът обаче ще е еластичен и ще се преразглежда на два месеца, като това ще стартира да се прави от средата на януари, осведоми източник от Европейската комисия.

Той посочи, че задачата на тази мярка е да се съблюдава постигнатото единодушие сред страните-членки таванът на съветския недопечен нефт да е с най-малко 5 на 100 по-нисък от неговата пазарна цена.

" Приходите от недопечен нефт за Русия съставляват 37 на 100 от общите ѝ доходи.  Целта е да бъде снижена в допълнение опцията ѝ да финансира войната си в Украйна ", уточни източникът.

Развиващи се стопански системи от Азия също са дали да се разбере, че ще се причислят към тази мярка, само че не стана ясно кои са те.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР