От понеделник, 21 октомври, кубинците могат да си откриват сметки

...
От понеделник, 21 октомври, кубинците могат да си откриват сметки
Коментари Харесай

Завръщането на долара в Куба в пет точки

От понеделник, 21 октомври, кубинците могат да си откриват сметки в долари в локалните банки, с цел да си купуват най-много електродомакински уреди, което би трябвало да разреши на държавното управление да притегли задгранична валута на фона на стягането на американското ембарго, осведоми Агенция Франс Прес.

Реформата позволява да се заплаща в някои държавни магазини в евро, йени, мексиканско песо и други валути, само че завръщането на $, който беше неразрешен на острова до 1993 година, е най-силната мярка от алегорична позиция в миг на изострилото се напрежение в връзките сред Вашингтон и Хавана.

Плащане с карта

От края на октомври мрежа от държавни магазини има разрешението да приема долари и други задгранични валути, с цел да продава доста търсени вносни артикули: електродомакински уреди, автомобилни елементи, електрически тротинетки и други.

Кубинците, без значение дали са физически лица или частни бизнесмени, (13 % от работната мощ на острова), ще могат да изискат импорт на някои избрани артикули посредством държавните компании.

Потребност от задгранични валути

Целта на кубинското държавно управление е да получи задгранични валути в миг, когато администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп усилва глобите против Куба, нанасяйки удар по туризма, вложенията, изпращането на пари до острова от кубинци, които живеят отвън родината си, и вноса на горива.
Според частната консултантска компания Ауже (Auge), в безмитната зона на Колон, в Панама, кубинците са харчили тази година приблизително по 20 милиона $ месечно.

Със събраните пари държавното управление се надява да запълни празнините във финансите си, от които страда националната стопанска система, да се разплати в точния момент с доставчиците и да получи продуктите, нужни на страната.

Двойна облага

Вероятно в краткосрочна вероятности ще се видят позитивните резултати от тази мярка, разяснява кубинският икономист Павел Видал от университета Хавариана де Кали (Колумбия). Държавните банки ще могат да подсилят наличностите си в долари и други задгранични валути, а държавното управление - да подсигурява предлагането на артикули, които постоянно липсват в комерсиалната мрежа, без да се харчи за това валута.

Истинска или подправена доларизация на стопанската система

Министърът на стопанската система и планирането на Куба Алехандро Хил отхвърля да има каквато и да било доларизация на стопанската система на страната. Той натъртва на обстоятелството, че двете национални валути - кубинското песо (CUP) и песо конвертибле (CUC, което се равнява на 24 кубински песос), остават в обращение и че търговията в долари ще става само по електронен път.

Икономистите обаче акцентират, че възможен развой на доларизация не зависи от избрани старания за поддръжка на стопанска система, а от обстоятелството, че доларът заменя локалните валути за избрани функционалности.

Мираж за обединяване на валутите

Според Хил мярката няма да спре процеса на сливане на двете национални валути, което бе оповестено през 2013 година. Според Павел Видал въвеждането на задгранични валути " кара стопанската система да работи не с две, а с три валути ", та даже и повече. В последна сметка, по думите му, " оповестената редоларизация анулира (проекта за) обединяването на националните валути ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР