От ПГ на БСП за България“ инициирахме това изслушване на

...
От ПГ на БСП за България“ инициирахме това изслушване на
Коментари Харесай

От БСП скочиха срещу Тагарев: Играете опасна игра, подайте оставка!

„ От ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ инициирахме това чуване на министър Тагарев по отношение на неговото посещаване в Съединени американски щати, тъй като то бе показано като основно, знаково и надали не историческо. Самият Тагарев незабавно след завръщането си даде няколко изявленията, в които непретенциозно удостовери фундаменталния темперамент на своята задокеанска аудиенция и осветли нацията за големи резултати и достижения на водената от него делегация. Тук обаче не e студио на комфортна медия, господин министър, тук е Народното събрание на България и ще Ви се наложи да дадете отговор на много въпроси, които сигурно няма да Ви харесат “.

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ и зам.-председателят на социалистическата партия Атанас Зафиров, поставяйки началото на чуването на министъра на защитата Тодор Тагарев, поискано от Българска социалистическа партия.

„ Знаехте ли, че Вашият сътрудник държавният секретар по защитата на Съединени американски щати е възпрепятстван и авансово плануваната среща с него се отсрочва? От този прост въпрос отвеждам по-фундаменталния за равнището, на което бяхте признат - не беше ли редно за Съединени американски щати да замине ваш заместител, откакто авансово сте бил известен за създалата се обстановка? Или това, най-вероятно, щеше да обърка Вашия общоприет проект и персонален пиар за сметка на страната и с оглед идната ротация на министри? Защото Вашето посещаване не е нищо повече от един пиар, безсмислени имиджови срещи и никакви действителни резултати “, обърна се към военния министър Атанас Зафиров.

Той сложи въпросите: „ Разбрахме от формалните известия на МО, че „ ще задълбочим двустранното съдействие в региона на военната сигурност, защитата и стратегическия разговор “. Т.е. на дипломатически език излиза наяве, че нищо ново не е контрактувано и нищо по-различно няма подписано. Разбрахме, че „ имаме висока оценка от нашите сътрудници в напъните за рационализация и превъоръжаване на въоръжените ни сили “ – това е напълно предстоящо откакто на процедура всичките ни огромни инвестициони планове са обвързани единствено с американската страна “, уточни социалистът.

„ Научихме и по кое време ще дойдат първите самолети Ф-16 – отново нищо ново. Защото единствено преди 3 месеца на посещаване в завода беше 6-членна делегация от Военновъздушни сили, която е докладвала детайлно на министъра на какъв стадий е асемблирането на нашите изтребители. Т.е. министър Тагарев отиде в Съединени американски щати, с цел да се запише в книгата за посещаване на завода, да го снимат и по-късно няколко наши платени организации да пуснат фотографията със съответния текст “, акцентира Атанас Зафиров и обърна внимание на обстоятелството, че министър Тагарев е бил посрещнат на равнище заместител помощник-секретар по въпросите за интернационалното съдействие.

„ Или да пояснявам – заместител на заместник-министъра на Военновъздушни сили. Но пък фотографията с подписа беше хубава и героична “, добави националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “.

Атанас Зафиров продължи с обстоятелствата: „ Другата вест беше, че у нас ще се сътвори районен център за ремонт и поддръжка на „ Страйкърите “ - също не е вест, споделих Ви го и в Комисията по защита, ще го кажа отново – това най-вероятно няма да стане. Щели сме да ги сглобяваме в цех „ Ивайло “ във Велико Търново. Знаете ли, че там работят шепа хора, към 20-на души, на възраст сред 55-60 години? Как ще стане тъкмо това, какви вложения МО би трябвало да вложи в завода, да обучим млади фрагменти, да се закупят нови машини, поточни линии за сглобяване на американската техника, тъй като тя единствено след година и малко би трябвало да стартира да идва? “, реагира Атанас Зафиров.

По думите му това е задача безусловно невъзможна. „ И кои тъкмо „ Страйкъри “ ще ремонтираме по-късно? В нито една натовска войска на нашите съседи няма на въоръжение бойни машини „ Страйкър “. Да, в Европа има 183 броя – те са във Втори кавалерийски полк на американската войска, основан в Германия. Но тях ли ще ремонтираме, господин министър? “, обърна се към Тодор Тагарев националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “.

Зафиров подчертава върху последната вест, стартирана от министър Тагарев от Вашингтон, за възможното разполагане на войски на наша територия и подготовка на инфраструктурата: „ Той я доразви у нас с бомбастично предложение за 6 милиарда вложения в довеждаща инфраструктура - пътища, жп линии, хранилища, тръбопроводи – като една част от тези средства щели да дойдат от фондове на НАТО и Европейски Съюз. Чудесно. Кажете в този момент, господин министър, каква част от тези средства договорихте, по кое време стартира тяхното асимилиране, тъй като по този начин казахте пред бТВ - че сте водили такива диалози “, обърна се националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ към министъра на защитата.

Атанас Зафиров сложи сериозният въпрос, разтревожил българското общество: „ Очаквам да кажете поемали ли сте ангажимент за включване на български военнослужещи в интервенциите на Съединени американски щати и Англия в Червено море и Аденския залив. Ситуацията е извънредно деликатна и всяко Ваше преждевременно изказване или деяние е доста рисково, тъй като към момента двама българи от отвлечения транспортен съд „ Галакси “ са в плен “, обърна се Атанас Зафиров към Тагарев.

Той напомни, че в Комисията по защита военният министър е удостоверил, че България е подготвена да се включи в такава наказателна интервенция в Червено море, като предизвести: „ Това излага на сериозен риск живота на нашите сънародници. Напомням, че след първите удари на Съединени американски щати и Англия по позиции на хутите в Йемен преди няколко дни, нашият съдружник в НАТО Испания публично разгласи, че излиза от обединението и се отхвърля от присъединяване в интервенцията. Вие поемали ли сте някакви задължения и запитвам – в съгласие ли е това с военното управление и с МО? “

Цитирайки други скандални думи на Тодор Тагарев за историята и медиите, Зафиров съобщи: „ Като историк ще Ви кажа – историята в действителност се написа от спечелилите. Но Вие не сте победител – нищо не сте спечелил, даже не сте се явявал на избор, Вие сте министър по едно щастливо стичане на събитията, само че, повярвайте ми - не за дълго “.

„ Стана ясно, че това е безусловно ненужно имиджово посещаване на министър Тагарев в Съединени американски щати, очевидно за персонален пиар и трупане на дивиденти, с вяра за оцеляване в идната ротация. Имах някакви очаквания, че нещо свястно е реализирано с това посещаване, само че тези очаквания,се изпариха в хода на чуването. Точно толкоз бързо, колкото ми се изпари и насладата от контрактуваните 6 милиарда в инфраструктурата, които се оказаха един мираж и непремерено говорене пред камера “. Това съобщи след чуването Атанас Зафиров.

Народният представител бе безапелационен, че смисълът на това чуване е бил не толкоз самото посещаване, а последващите изявленията и хвърлените в общественото пространство тези, по думите му - и за въпросните 6 милиарда, и за разполагането на непознати войски, и за закриването и цензурата на медии и обществени мрежи, и за пренаписването на историята.

Тодор Тагарев не отговори на нито един от въпросите, в това число и за присъединяване на български военнослужещи в спора в Аденския залив и Червено море. А това изобщо не е маловажно, това е извънредно рискова тематика. Не стана ясно министър Тагарев с какъв мандат ги приказва тези неща, водил ли е диалози в Съединени американски щати, поемал ли е задължения, наясно ли е военното управление “, още веднъж акцентира Атанас Зафиров.

Народният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ сложи значим въпрос: „ Вместо да си губи времето с посещаване в завода в Южна Каролина, военният министър трябваше да се заеме с проблемите към Трета авиобаза, където модернизацията зацикли “, уточни Зафиров. По думите му има оскъпяване на инфраструктурата за приемането на Ф-16, и за това не са отговорни военните, а политическото управление на МО. „ Бяха 300 милиона, в този момент трябват още 80 милиона и има риск, в случай че авиобазата не е подготвена, да плащаме наем на Съединени американски щати за предпазване на новите изтребители, защото не можем да ги приемем. Министърът обаче мълчи по този въпрос “.

„ Не стана ясно, министърът смутолеви – МО водило ли е диалози за разрастване на противоракетен щит на българска територия? Този противоракетен щит единствено отбранителни функционалности ли ще има или и нападателни? “, зададе идващ въпрос социалистът и добави: „ Стана ясно обаче, че имаме един силов министър, който е с доста рискови разбирания за свободата на словото, свободата на медиите, на обществените мрежи и за пренаписването на историята. Аз съм мощно обезпокоен от желанието на министър Тагарев да затваря медии, тъй като аз по този начин пояснявам думите му по тематиката с битката с дезинформацията. Като Ви чувам, господин Тагарев, Вие сте на път да пандизите половината български медии “, обърна се към военният министър Атанас Зафиров и заключи изрично: „ Днешното чуване е още един непреклонен мотив да желаяме незабавна оставка на този министър и разграничение на кабинета от рисковите му тези и планове. Опасна игра играете, господин Тагарев! “.

(Източник: Факти.бг)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР