От Пенсилвания до Северна Англия въглищните мини са помогнали за

...
От Пенсилвания до Северна Англия въглищните мини са помогнали за
Коментари Харесай

Могат ли да се превърнат въглищните мини в източник на устойчиви материали?

От Пенсилвания до Северна Англия въглищните мини са помогнали за развиването на индустриалната гражданска война и са подтикнали икономическия напредък на страните по света.

Днес обаче добивът и потреблението на въглища се превъращат в изострен проблем, като критиците им акцентират голямото влияние на изкопаемото гориво върху околната среда.

Организации като " Грийнпийс " дефинират въглищата като " най-мръсния и замърсяващ метод за произвеждане на сила ", написа в собствен разбор CNBC. От генералния секретар на Организация на обединените нации до Международната организация по енергетика все по-често се приказва за последователното унищожаване на въглищата.

Но световната картина е комплицирана, защото въздействие върху нея оказват голям брой фактори, измежду които, не на последно място, е желанието на някои страни, изключително на тези от разрастващите се пазари, да употребяват въглищата като инструмент за личното си икономическо развиване.

Тъй като дебатите към въглищата не престават, полемиките за потреблението им - и свързаната с тях инфраструктура - в прехода към по-устойчиво бъдеще се трансформират в един от най-парадоксалните аспекти на енергийния преход.

През май американската компания Ramaco Resources
предлага някои хрумвания за това каква роля може да играят въглищата през идващите години. Заедно с откриватели от консултантската компания Weir International и Националната лаборатория за енергийни технологии към Министерството на енергетиката на Съединени американски щати тя разгласява самостоятелен отчет, съдържащ техническа оценка на редкоземните детайли, или REE, открити в една от нейните мини в Уайоминг.

Констатациите наподобяват обилни:

" След осемнадесет месеца на обстойно ядково сондиране и самостоятелен химически разбор, откривателите от NETL и Ramaco считат, че собствеността на Brook Mine съдържа може би най-голямото неконвенционално находище на REE, намерено в Съединените щати ", декларират от Ramaco.

Пред CNBC по-рано този месец основният изпълнителен шеф на Ramaco Рандал Аткинс изяснява за какво компанията му е закупила обекта и по какъв начин проектите ѝ са се трансформирали с течение на времето:

" Това беше значителен запас, на извънредно рационална цена и мислехме, че можем да се възползваме от него единствено като предложение за енергийни въглища, само че знаете, че светът се промени много бързо преди към 10 години и концепцията за вложение на капитал в термична мина стана доста непривлекателна. Така че нашият метод беше главно " какво друго можем да създадем с този материал? ".

Това води компанията до " 10-годишна авантюра на откриването на разнообразни други различни приложения на въглищата ". А, защото Китай господства в доставките и рафинирането на редкоземни детайли, открития като това в Уайоминг могат да бъдат стратегически основни в конкуренцията за внедряване на технологиите на бъдещето.

" По-голямата част от находищата на REE отвън Китай са свързани с " стандартни " мини и се намират в магмени залежи на твърди скали, което ги прави сложни и скъпи за рандеман и обработка ", споделят от Ramaco. " За разлика от тях, REE от Brook се характеризират като " неконвенционални ", защото значително се намират в глинени пластове, ситуирани над и под самите въглищни пластове. Очаква се те да могат да се добиват благодарение на естествени техники за лекомислен рандеман и да се преработват по по-икономичен и екологичен метод, в сравнение с стандартните мини за REE. "

Лъч вяра?

Уайоминг не е единственото място в Съединени американски щати, където се преглеждат опциите за рандеман на въглища и редкоземни детайли. През април да вземем за пример Университетът на Западна Вирджиния оповестява, че негови откриватели ще получат безплатна помощ от Министерството на енергетиката на Съединени американски щати в размер на 8 милиона $. Финансирането ще им разреши да продължат с създаването и усъвършенстването на " новаторски способи за добиване и обособяване на редкоземни детайли и значими минерали от киселинни минни дренажи и въглищни боклуци ".

Изследователи от Пенсилвания също се концентрират върху способи за извличане на редкоземни детайли и сериозни минерали посредством боклуци от въглищни мини.

В Шотландия също се поставят старания за смяна на предназначението на остарели въглищни мини, тъй че те да могат да се употребяват още доста години. Местни откриватели изследват по какъв начин водата, която залива остарели, неизползвани мини, може да се употребява за обезпечаване на декарбонизирано отопление на здания.

Освен въглищата, други източници на сила също имат капацитет, когато става въпрос за произвеждане на странични артикули, които са от решаващо значение за устойчиви технологии като батериите за електрически транспортни средства.

В югозападната част на Англия компанията Geothermal Engineering Limited неотдавна декларира, че ще създава литий като непряк артикул от своите планове, ориентирани към производството на геотермална сила. Според компанията добивът ще бъде задоволителен за снабдяването на към 250 000 акумулатори за електрически коли годишно.

" Основният геотермален бизнес на GEL, обвързван с обезпечаването на базово натоварване на геотермална електрическа енергия и топлота, създава естествено парещ геотермален разсол, от който литият може да бъде стабилно добиван на сушата в Обединеното кралство като непряк артикул ", показват от компанията.

Въпреки обещаващите развития на всички тези планове обаче, е реалност, че въглищата не престават да играят голяма роля в производството на електрическа енергия, като съгласно МАЕ делът им в международен мащаб е малко над 1/3. Въпреки това находки като тази в Уайоминг се дефинират като слаб лъч вяра.

Запитан от CNBC дали има капацитет за още сходни открития, основният изпълнителен шеф на Ramaco Рандал Аткинс наподобява внимателно оптимистичен:

" Логично е да се заключи, че ще има ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР