От първия ден на войната Руската служба на Би Би

...
От първия ден на войната Руската служба на Би Би
Коментари Харесай

Над 500 мобилизирани от Кремъл - убити в Украйна. Жертвите на РФ във войната са хиляди

От първия ден на войната Руската работа на Би Би Си, взаимно с Медиазона (призната за " задграничен сътрудник “ в Русия) и екип от доброволци, води лист на починалите съветски военнослужещи в Украйна. Към 6 януари са открити 11 009 починали бойци и офицери.

Медията разчита единствено на доказани известия за смъртни случаи, тъй че събраните данни не отразяват действителното равнище на жертвите. Предполага се, че те може би са с до 60% повече. 

От BBC смятат, че заровените са фрапантно по-малко. До този извод публицистите стигат откакто изследват обстановката в гробищата в над 60 съветски обитаеми места. Според най-скромната оценка, загубите на съветската войска и Националната армия в Украйна могат да бъдат над 22 000 души.

Общите безвъзвратни загуби на Русия (т.е. броят на тези, които са отвън строя заради пострадвания, гибел или изчезнали) може би надвишава 99 хиляди души. Тази цифра се основава на наблюдения на Центъра за военноморски разбор на Съединени американски щати, съгласно които на всеки съветски боец, умрял по време на войната в Украйна, са били ранени приблизително към трима и половина. Тази цифра не включва тези, които са воювали на страната на Русия като част от „ националните милиции “ на Донецк и Луганск.

С помощта на открити данни от медията стигат до извода, че на фронта са починали минимум 539 руснаци от мобилизираните през есента на предходната година. Броят на починалите руснаци в сборните пунктове за мобилизирани продължава да пораства. През последните две седмици се оповестява за три смъртни случая в подготвителни центрове. Действителните загуби измежду мобилизираните може да са доста по-високи, защото доста отчети за бойци, убити в Украйна от октомври, не показват техния статус. 

Това число не включва военните, починали по време на обстрела на Макеевка на 1 януари. До 3 януари 2023 година Министерството на защитата на Русия призна гибелта на 89 руснаци в Макеевка. Както украински публицисти, по този начин и съветски провоенни блогъри споделят, че броят на жертвите може да доближи стотици.

През последните два месеца в общественото пространство се появиха доста известия за гибелта на пандизчии, отпътували да се бият в Украйна като част от ЧВК Вагнер. BBC съумя да откри имената на 240 наказани, починали в Украйна. Броят им бързо нараства. Мнозина са наказани за тежки и изключително тежки закононарушения, в това число против близки родственици.

Според източници на BBC на фронтовата линия украинските позиции в този момент се щурмуват основно от елементи на ЧВК " Вагнер ", както и от елементи, формирани от доброволци.

В множеството случаи това са хора, които непринудено са подписали краткосрочни контракти с Министерството на защитата и съветската армия след началото на войната. В същото време, преди да бъдат изпратени на фронта, доста от тях минаха единствено от 3 до 10 дни образование. Делът на починалите доброволци продължава да пораства, в този момент те към този момент съставляват 13% от общия брой на доказаните жертви.

Една от аргументите за забележителното повишаване на загубите измежду доброволците и мобилизираните е изчерпването на кадровия запас на най-боеспособните и елитни елементи на съветската войска и Националната армия.

Въздушните, морските и специфичните елементи претърпяха съществени загуби през първите месеци на войната, когато бяха хвърлени да щурмуват селища без поддръжката на тежка техника и артилерия.

Специалните елементи на ГРУ също са претърпяли съществени загуби. 

От 11 009 разпознати съветски бойци, починали в Украйна, 1577 души, т.е. съвсем 15%, са офицери. Сред починалите са четирима генерали и 52-ма полковници. Особено огромен е делът на починалите измежду офицерите от специфичните елементи - както в ГРУ, по този начин и в отрядите на съветската армия. 

Особено обилни загуби претърпяха младши офицери от съветската войска. Именно те би трябвало да вземат главните тактически решения за воденето на борбата. В същото време множеството от тях са към момента млади (званието лейтенант се получава най-често на 21-22 години), неопитни, само че към този момент принудени да вземат решение по какъв начин да реализират задачите, сложени от командването.

Според специалисти Русия е влезнала във войната с остатък на военна техника във въоръжените сили и изострен дефицит на подготвен персонален състав. В резултат на това по време на война командирите са принудени да командват бойци в борба, като сержанти.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР