От първи януари 2021 година Великобритания официално не е част

...
От първи януари 2021 година Великобритания официално не е част
Коментари Харесай

Остава ли Великобритания най-предпочитаната страна за обучение след Брекзит?

От първи януари 2021 година Англия публично не е част от Европейския съюз. До какви промени ще докара това за бъдещите европейски студенти?

След Брекзит претендентите към този момент получават статута на " задгранични студенти ", а таксите за образование автоматизирано се повишават с към 30-40% като всеки университет самичък дефинира размера на таксата съгласно специалността.

Студентските заеми, които Англия отпускаше с извънредно преференциални условия към този момент не са необятно налични за студенти от Европейския съюз. Разходите за образование и престой в страната в бъдеще напълно ще се поемат от учащите и техните фамилии. Тук би трябвало да кажем, че английското държавно управление предложи компромисен вид, от който могат да се възползват студентите от Европейски Съюз: в случай че те и техните фамилии дават отговор на избрани условия, студентите от Европа могат да аплайват за " статут на уседналост " или " краткотраен статут на уседналост " (settled/pre-settled status)*.

Какви преимущества дават тези два вида " статут на уседналост "? Таксите за образование се резервират на равнището на тези за локалните студенти. Получава се също и право на спомагателна финансова помощ и студентско кредитиране.

За да се компенсира разликата сред досегашната такса в Англия, която за 2020/2021 година е 9250 английски паунда, и таксата за задгранични студенти, редица английски университети изготвят скица за в допълнение финансиране посредством студентски стипендии при реализирани високи резултати. Например, в случай че таксата е 14 000 паунда, стипендията, за която могат да аплайват студентите от Европейски Съюз е 5000 паунда.

Третата значима смяна, която настава след Брекзит, освен за студентите от Европа, само че и за всички европейски жители, пребиваващи повече от 6 месеца на територията на Обединеното кралство, е наложителното кандидатстване за виза.

След излизането си от Европейски Съюз Англия към този момент не е част и от Европейската стратегия за подвижност на студенти и преподаватели " Еразъм+ ". Като отплата, държавното управление на Борис Джонсън предложи нова стратегия с бюджет 100 милиона английски паунда за 2021/2022 година, която ще носи името на английския математик и криптолог Алън Тюринг. Тази стратегия ще разреши на студентите, които учат в английски университети, да се образоват за един учебен срок в различен университет в Европа или по света, с който има авансово подписан контракт за научен продан. Към момента програмата не обезпечава финансиране за студенти, които учат в европейски университети и желаят да се образоват на разменни начала в университети във Англия.

Всички тези промени изместват страната от позицията ѝ на най-приоритетна дестинация за висше обучение, каквато бе до момента за европейските студенти. Европейските страни, които с подготвеност ще заемат мястото на Великобритния са Германия, Австрия, Нидерландия, както и Италия и Испания. За да привлекат задгранични студенти, европейските университети всеобщо вкарват нови стратегии напълно на британски език. Броят на тези стратегии нараства всяка година и несъмнено Брекзит способства за ускоряването на този развой.

За българските кандидат-студенти интерес съставляват и страни отвън Европейския съюз, като да вземем за пример Япония, която предлага образование на британски, съчетано с проучване на японски език, както и семинари и лекции за опознаване на културата и традициите на страната. Освен това, някои университети отпускат великодушни стипендии за европейските студенти.

Алтерантиви са и държавните университети в останалите държави-членки на Европейския съюз, където образованието е със алегорични такси, а на доста места и гратис. Например, с цел да се обучавате в Германия, само дължите административна такса в размер от 70 до 460 евро на учебен срок, а в Австрия таксите са от 20 евро (за класическите университети) до 370 евро (за университетите по приложни науки). Обучението в държавните университети в Дания и Швеция си остава гратис. Таксите в университетите в Нидерландия се актуализират всяка година с 20-30 евро, като за 2021/2022 образователна година са в размер от 2143 евро. Таксите за образование в Ирландия са 3000 евро годишно, а в Италия таксите варират според от приходите на фамилията.

----------------------

* Ако фамилията или техни близки родственици живеят в страната от най-малко 5 години, се придобива " статут на уседналост ". Временен статут се придобива, в случай че студентите са обитавали на територията на Англия по-малко от 5 години, считано преди 31 декември 2020 година Крайния период за кандидатстване за подобен статут е 30 юни 2021 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР