От първи септември нидерландските власти ще затегнат ограниченията върху доставките

...
От първи септември нидерландските власти ще затегнат ограниченията върху доставките
Коментари Харесай

През месец юли износът на литографско оборудване от Нидерландия за Китай се е увеличил осем пъти

От първи септември нидерландските управляващи ще затегнат рестриктивните мерки върху доставките на съоръжение за надълбоко ултравиолетово излъчване (DUV) за Китай. Тъй като тези планове бяха известни авансово, китайските производители на чипове усилиха вноса си на съоръжение от Нидерландия с 64,8% до 2,58 милиарда $ за интервала от януари до юли.

ASML е главният снабдител на литографски скенери, нужни за производството на полупроводници, а нидерландските управляващи лимитират доставките на избрани типове скенери за Китай от 2019 година насам. Забраните първо се отнасяха за усъвършенстваните ултратвърди ултравиолетови (EUV) скенери, само че тази година ще обзет и по-обикновените DUV скенери. По данни на JW Insights през първите седем месеца на тази година износът на литографско съоръжение от Нидерландия за Китай е повишен с 64,8% в парично изражение до 2,58 милиарда $.

По подигравка на ориста през януари представителите на ASML показаха 2,36 милиарда $ като прогноза за приходите от страна на Китай за цялата 2023 година Оказа се, че прогнозата е надхвърлена още през първите седем месеца на годината с внушителните 220 млн. $. Китайският пазар, съгласно прогнозата на ASML, би трябвало да генерира към 14% от общите доходи на компанията през тази година. Само през юли в Китай е импортирано съоръжение от Нидерландия на стойност 626 млн. $, което е съвсем осем пъти повече от резултатите през същия месец на предходната година.

От първи септември ASML ще се нуждае от експортни лицензи, издадени от нидерландските управляващи, с цел да доставя най-модерните си DUV скенери в Китай, макар че нищо няма да се промени за по-голямата част от гамата съоръжение. Китайските медии оповестиха този месец, че китайски производител на литографско съоръжение може да предложи „ суверенно “ решение за 28 nm чипове до края на тази година. Въпреки че всички китайски производители на чипове сигурно ще приветстват тази опция, те няма да могат да заменят цялото литографско съоръжение с локални аналози в обозримо бъдеще. Поради тази причина те интензивно закупуват съоръжение от Нидерландия, преди новите ограничавания влязат в действие.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР