От партньорството с Uniqlo Роджър Федерер ще получи 300 млн.

...
От партньорството с Uniqlo Роджър Федерер ще получи 300 млн.
Коментари Харесай

Краят на една ера

От партньорството с Uniqlo Роджър Федерер ще получи 300 млн. $, без да има значение по кое време ще прекъсне професионалната си кариера

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Глобални компании от ден на ден залагат на спонсорства с известни спортисти. Тази промишленост процъфтява и по самостоятелни оценки се прави оценка на над 62 милиарда $. Още по тематиката
Ciao, Роналдо*

С прекосяването си в италианския първенец " Ювентус " португалската суперзвезда може да промени доста в европейския футболен бизнес
13 юли 2018
4+1 | Трябва ли дузпите във футбола да бъдат отстранени, Booking vs. Airbnb и новото рекламно лице на Uniqlo

Четири хрумвания за четене и една за подкаст
4 юли 2018
Светът на спортния маркетинг се трансформира непрекъснато, и то с бързи темпове. През последните години обществените медии се трансфораха във значим съставен елемент от рекламата, а фирмите от ден на ден се концентрират върху мегадоговори със спортни звезди, които да популяризират техните марки. Индустрията процъфтява и се прави оценка на над 62 милиарда $. Което се потвърждава и от последната договорка на тенис звездата Роджър Федерер с японската

Чао, Федерер

В края на юни настъпи краят на едно от най-успешните съдействия в света на спорта. Роджър Федерер към този момент няма да носи екипировка на Nike. Тенис маестрото изненадващо излезе за първия си мач на Уимбълдън с облекло на Uniqlo, а японската компания разгласи швейцареца за новия си световен дипломат.

През кариерата си носителят на 20 трофеи от Големия шлем бе обличан от американския колос Nike. Най-големият производител на спортно облекло в света плащаше на Федерер по 10 млн. $ на година, с цел да бъде рекламното му лице. Сега 36-годишният тенисист ще получава надалеч повече - по 30 млн. $ на година през идващото десетилетие, без да има значение по кое време ще постави завършек на професионалната си кариера. Маратонките му обаче остават Nike, защото японската компания не създава обувки.

Какво обаче ще се случи с логото RF, което продължава да е благосъстоятелност на Nike? " Към момента логото RF остава на Nike. Добрите вести са, че ще е мое скоро. Надявам се от Nike да са правилни и да оказват помощ в процеса. Това е доста значимо за мен и почитателите ", сподели Федерер при започване на тазгодишния Уимбълдън.

Мегасделката демонстрира упоритостите на японците да станат още по-разпознаваеми по света. През последните години Uniqlo непрекъснато усилва наличието си в Съединени американски щати и други страни, само че към момента марката е релативно чужд. Преди години японската компания опита сходна тактика и с различен тенисист - сръбската звезда Новак Джокович. Двете страни прекратиха контракта си след няколко сполучливи години. Но договорката с Федерер е в напълно друга лига.

Nike има какво да губи

Nike губи едно от най-разпознаваемите си лица. През годините Федерер беше основна част от триумфа на американския бранд. Спортното облекло доближава до все по-широка публика, печелейки такава известност, че към този момент заслужи мястото си в света на модата – носенето на такива облекла към този момент надалеч не се лимитира единствено до спортните зали.

Което се вижда и от финансовите резултати на Nike. Продажбите на компанията са се повишили съвсем двойно през последните 10 години. За последното тримесечие на 2017 година обаче растежът е бил едвам 13%, което е ниско на фона на възходящата известност на марката в Азия и други нововъзникващи пазари.

След като Федерер се появи с екип на японската компания, акциите на Nike паднаха с 2.88%. Според специалисти раздялата с Федерер ще има отрицателен резултат върху продажбите на компанията. До момента американската компания имаше контракти с първите двама тенисисти в международната класация – Рафаел Надал и Федерер, само че в този момент ще разчита единствено на испанеца.

Нищо не е постоянно

Макар и безспорно голяма победа за Федерер, новият контракт буди угриженост в тенис средите по една съществена причина. Той показва неналичието на по-млади кандидати, почтени да получат спонсорски партньорства с заричане за по-големи триумфи. Но без значение от самостоятелния си искра и груповата притегателна мощ Голямата четворка в тениса – Федерер, Надал, Джокович и Анди Мъри, не може да продължи да играе постоянно. Играчи като 19-годишния Стефанос Циципас, който е номер 35 в света, и 20-годишния Франсис Тиафо, 52-ри в международната класация, наподобяват обещаващи както на, по този начин и отвън корта, въпреки към момента да нямат известността на горните четирима. Но в последна сметка времето ще победи даже Федерер. Въпреки това договорката с Uniqlo го утвърждава като един от най-скъпоплатените спортисти в света.

Индивидуалните състезатели печелят повече

Наградните фондове в някои спортове са големи. Например спечелването на купата на сингъл при мъжете на Уимбълдън подсигурява сумата от 2 млн. паунда в брой за спечелилия. И въпреки всичко тези големи суми не са най-големите приходи за най-популярните спортни звезди (виж таблицата). Например Серена Уилямс прави 20 млн. $ годишно посредством покупко-продажби с компании като Nike и IBM, до момента в който Юсейн Болт печели близо 30 млн. $ от партньорства с Puma, Virgin Media и Visa.

Какво се случва на другите стадиони

Най-големите спортни спонсорски покупко-продажби несъмнено са на футболните терени. Което е елементарно обяснимо - футболът е най-популярният спорт в света и има максимален обсег и въздействие, най-малко що се отнася до брандинг. Десетки тимове имат спонсорства за десетки милиони, като на върха по този индикатор са " Манчестър юнайтед ", които носят логото на Chevrolet за сумата 47 млн. паунда годишно. Към тях се причислява и " Барселона ", които и от японската софтуерна компания Rakuten още веднъж за 47 млн. паунда на година. Сред другите забележителни покупко-продажби във футбола са партньорството на Arsenal с Emirates, възлизащо на 35 млн. паунда годишно, и това на Тottenham, които получават 35 млн. щатски $ от American Insurance Association за същия интервал.

НБА се включва с цялостна мощ

Сезонът 2017/2018 в Националната баскетболна асоциация беше първият от пробния интервал от три години, в който тимовете можеха да носят лога на тениските си. Настоящите първенци на НБА " Голдън стейт уориърс " си осигуриха най-скъпото спонсорство в лигата до момента. Те подписаха договорка с Rakuten (същата компания, която спонсорира " Барселона " ) за близо 20 млн. $ годишно, като това е съвсем двойно повече от сумата, която получават " Кливлънд кавалиърс " от производителя на автомобилни гуми Goodyear. Други спонсорства в НБА са в границите на от 4 до 8 млн. $.

Очакванията са, че в идващите години най-големите спонсорства още веднъж ще бъдат във футбола, най-вече в британската Висша лига. Но от ден на ден световните марки ще се възползват от маркетинговия капацитет на баскетболните тимове, тенисистите и доста други спортове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР