от отряда в Дупница са оказали помощ на жена, прекарала

...
от отряда в Дупница са оказали помощ на жена, прекарала
Коментари Харесай

Туристка прекара над 20 часа при минус 20 градуса в Рила

от отряда в Дупница са оказали помощ на жена, прекарала над 20 часа при ниски температури навън в Рила планина, оповестяват от избавителната работа към БЧК.
На 18 януари, понеделник, към обяд в идва жена, оставя багажа си пред входа и изяснява на хижарите, че ще спи в иглу до остарялата хижа. На идващия ден чантите не престават да стоят непокътнати и планинските спасители от отряда на ПСС – Дупница, които следят региона, вземат решение да създадат инспекция, макар че няма сигнал за загубен екскурзиант.
 Младежи избавиха стара жена от измръзване Младежи избавиха стара жена от измръзване
Трима младежи избавиха стара жена от измръзване. Тя се заблудила и се изгубила измежду нощ в покрайнините на панагюрското село Оборищ...
Борислав Ранков и Иван Тушев със избавителното куче Ектор потеглят в посока хижа „ Иван Вазов “, като оглеждат региона и намират чанта с храна и вода. Междувременно техните сътрудници Божидар Джокин и Георги Илков-Темето, както и кандидат-планинският избавител Станислав Попов-Тачи звънят на мобилен телефон, чийто номер намират в джоб на една от чантите, само че няма отговор. След 5-6 минути се получава назад позвъняване. Жената съумява да изясни, че се намира на един рид над остарялата хижа, лежи и не си усеща краката. След обход на региона в гъста мъгла и неприятна видимост, в ранния следобяд дамата е открита в основата на връх Харамията, свита зад една канара. Спасителите незабавно я изолират от студа, а от хижата потеглят останалите с моторни шейни и носилка, с цел да ги пресрещнат. Повикана е и кола за спешна помощ, която да я транспортира от Паничище до Спешна помощ – Дупница, откъдето по-късно е трансферирана в УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “.
Пострадалата е прекарала над 20 часа в снега при температура – 20°С на надморска височина 2 300 м, облечена извънредно неуместно за престояване в планината. Тя е със съществено измръзване на долните крака и единствено това, че не е заспала, я е избавило от сигурна гибел, оповестяват от ПСС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР