От октомври миналата година до сега инфлацията пада – от

...
От октомври миналата година до сега инфлацията пада – от
Коментари Харесай

Кои мерки за таван на цените имаха реален резултат

От октомври предходната година до в този момент инфлацията пада – от 18,7% до 11,6% през април, разяснява служебният министър на стопанската система Никола Стоянов в предаването „ Стълбището ” по Дарик. Той предвижда, че през летните месеци, а и до края на годината, инфлацията ще е едноцифрена.

По думите му в България през първите осем месеца на предходната година се е гасил огън с бензин.Стоянов разясни, че неразумното увеличение на приходите не води до положително за никой, тъй като се получават несъответствия и повишаване на инфлацията.

По думите му е било вярно кабинетът да се концентрира върху тематиката за цените на питателните артикули. Стоянов посочи, че последните два-три месеца от съществени растежи на цените сме стигнали до понижаване с 3-4% на главната група храни.

Той посочи, че секторът е имал потребност от повече надзор, като се е получил добър дисциплиниращ резултат. Като първоначално всяка инспекция е водела до нарушаване. В момента нарушаванията са под 25% по отношение на инспекциите.

Стоянов добави, че в България цените на питателните артикули са прекомерно скъпи по отношение на разноските. По думите му няма причина българите да заплащат толкоз високи цени по отношение на общия стандарт в страната.Министърът изясни, че има дисбаланс сред търговията на едро и на дребно, като тези проблеми могат да се изчистят през законодателство.

„ С национални решения допринесохме инфлацията в България да е по-висока от тази в Европейския съюз ”, изясни Никола Стоянов.

По думите му уеб сайтът за съпоставения на цените има регулаторна и осведомителна функционалност, като поддържа 10000 влизания месечно.

„ Таванът на надценките, който предлагаме е мека интервенция и то единствено в 17 срещу групи запо 1 продукт. Това няма да повлияе съществено на пазара и търговците. Тази интервенция би подсигурила на хората с ниски приходи да се обезпечи достъп до качества хрена. 10% надценка за един продукт - е може би санитарния най-малко. За огромните търговци няма да е проблем, няма да има отражение ”, добави икономическият министър.

По думите му това е допустимо и даде образец с страната компания „ Ел Би Булгарикум ”. „
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР