От около две седмици се наблюдава облекчаване на работата в

...
От около две седмици се наблюдава облекчаване на работата в
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: В течение на годините се адаптираме към нови микроорганизми, неминуемо коронавирусът ще бъде победен

От към две седмици се следи облекчение на работата в кабинетите на извънболничната помощ, което изяснява и последователното понижаване на натоварването и в лечебните заведения. Това съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

Той изясни, че лечебните заведения от време на време не престават лекуването на някои пациенти по-дълго време, а в същото време постъпват и нови, тъй че там облекчаването ще се усети малко по-бавно.

Д-р Маджаров уточни, че риновирусите са доста заразни, само че по принцип протичат леко. Ако се удостовери, че разновидността на COVID-19 Омикрон също протича леко, не трябва да се тормозим от това, че е по-заразен.

Председателят на БЛС означи, че вековната ни история демонстрира, че в течение на годините се приспособяваме към нови и нови микроорганизми и че неизбежно и коронавирусът ще бъде надвит.

Той разяснява проучване на СЗО, че у нас за лекуването на COVID-19 са били изписвани процентно доста по-често антибиотици, в сравнение с това се е случвало в други европейски страни, като акцентира, че би трябвало да се съобразим с всекидневието на българските лекари в кабинетите им, през които по време на една пандемия всекидневно минават по 60-70 индивида. Всички те чакат да получат терапия, а отговорността за здравето на всеки пациент е голяма.

" Нашите лекари не са по-малко способени от сътрудниците си, които лекуват по света. Антибиотичната устойчивост и казусът със свръхизползването на антибиотици съществува на всички места. Нека поучават по-малко дребна България с назидателни отчети, тъй като се оказва, че и по отношение на равнището на имунизацията, по време на срещата ни в Европейския комитет на лекарите, стана ясно, че има страни, които са на нашето равнище и такива, които са доста по-зле от нас ", акцентира доктор Маджаров.

Председателят на БЛС изрази мнение, че е за наложителна имунизация за тези, които работят с доста хора и има заплаха в тези среди да популяризират болестта.

Според него въвеждането на електронна система ще осветли проблемите, които в този момент са невидими.

На въпрос дали е допустимо в българското опазване на здравето пациентите да не доплащат, той отговори, че в случай че в системата има задоволително добър надзор върху всички действия и когато у нас стартираме да отделяме повече от 4,5% от Брутният вътрешен продукт за опазване на здравето, то тогава това ще бъде действителност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР