От огласения днес съвместен доклад Здравето накратко: Европа (2018) на

...
От огласения днес съвместен доклад Здравето накратко: Европа (2018) на
Коментари Харесай

Доклад на ЕК: 40% от тийнейджърите на запой всеки месец

От огласения през днешния ден взаимен отчет Здравето в резюме: Европа (2018) на Европейската комисия и на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) излиза наяве, че постоянното до момента увеличение на продължителността на живота е забавило темпа си и че не престават да се следят огромни разлики както в самите страните, по този начин и сред тях, като изоставането е изключително ясно изразено при хората с по-ниско обучение. Този отчет почива на сравнителни разбори на здравословното положение на жителите на Европейски Съюз и успеваемостта на здравните системи на 28-те страни — членки на Европейски Съюз, 5 страни кандидатки и 3 страни от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ).

Макар междинната дълготрайност на живота в Европейски Съюз да е измежду най-големите в света ние не трябва да почиваме на лаврите си. Животът на доста хора може да бъде избавен посредством активизиране на напъните ни за поощряване на здравословен метод на живот и справяне с рискови фактори като тютюнопушенето или неналичието на физическа интензивност. Неприемливо е всяка година в Европейски Съюз над 1,2 милиона хора да губят прибързано живота си. Това може да бъде избегнато посредством възстановяване на профилактиката на болесттите и посредством по-ефективни здравни грижи, показа Витянис Андрюкайтис, член на Комисията и отговарящ по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните.

В отчета се приканва също по този начин за възстановяване на психологичното здраве и за предварителната защита на психологични болести, които имат освен обществено отражение, само че съгласно осъществените за тях оценки възлизат на над 4 % от Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз. В него също по този начин се приканва за справяне с рискови фактори като тютюнопушене, консумация на алкохол и затлъстяване, понижаване на случаите на преждевременна смъртност, обезпечаване на повсеместен достъп до здравно обслужване и подсилване на устойчивостта на здравните системи.

Основни констатации

-До наскоро продължителността на живота в страните от Европейски Съюз се усилваше бързо и с непрекъснат ритъм. От 2011 година насам обаче този ритъм отбелязва осезаемо закъснение. Освен това не престават да се регистрират огромни разлики в предстоящата дълготрайност на живота освен по пол, само че и по социално-икономическо състояние. Така да вземем за пример като цяло в Европейски Съюз 30 годишните мъже с по-ниско обучение се чака да живеят към 8 години по-малко в сравнение с мъжете с висше обучение.

-По данни от разнообразни страни до 20 % от разноските за опазване на здравето биха могли да се пренасочат и да бъдат оползотворени по-добре. С помощта на способи от разнообразни политики би могло да се усъвършенстват разноските, като се обезпечи положително съответствие сред качеството и цената, да вземем за пример при подбора и покритието или публичните поръчки и ценообразуването за фармацевтични артикули посредством оценката на здравните технологии.

-През 2015 година над 84 000 души в Европа са умряли заради проблеми с психологичното здраве. Общо разноските, свързани с проблеми с психологичното здраве, се чака да възлязат на над 600 милиарда евро годишно.

-Почти 40% от юношите показват, че през миналия месец са имали най-малко едно така наречен запойно пиянство. Макар че политиката за надзор на алкохола е довела до намаление на общото ползване на алкохол в няколко страни в Европейски Съюз, несъразмерната приложимост на алкохол измежду подрастващите и възрастните остава значителен проблем за публичното здраве.

-Пет пъти по-вероятно е семействата с ниски приходи да посочат, че са налице неудовлетворени потребности от здравно обслужване в сравнение с семействата с високи приходи.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР