От Община Бургас обясниха, че има окончателно решение на съда

...
От Община Бургас обясниха, че има окончателно решение на съда
Коментари Харесай

Възобновен е строежът на джамията в бургаския кв. Победа

От Община Бургас обясниха, че има дефинитивно решение на съда по проблема, който преди години поляризира града на патриоти и родоотстъпници

Започващият пети мандат на кмета Димитър Николов в Бургас от ден на ден подухва за загатна от далечната 2007 година - освен с възраждането на характерната роля на една политическа фигура в Общинския съвет, само че и с възобновяването на емблематичен за града градеж на социална постройка, който по това време поляризира града на патриоти и родоотстъпници.

„ Изглежда като че ли някой възобнови строителните работи по противозаконния план за създаване на джамия в кв. Победа. От към седмица парцелът е ограден, позициониран е строителен фургон. Доставени са строителни материали и скеле. А дали строително-монтажните работи, които към този момент се правят, са законни? ” , пита през днешния ден нашият четец Стойко Стойков в писмо до Флагман.БГ.

Ето какво снима репортерският ни екип:
 Бурените са разчистени, има жива защита, обектът е с нова ограда, само че без осведомителна табела


Обектът се охранява от надзирател, който съобщи, че строителството е обновено през предходната седмица. В един ден са пристигнали десетима служащи. Те разтоварили строителните материали, опънали оградата с платната и декларирали, че стартират незабавно. Обаче след това се оказало, че би трябвало още един автограф - от кого, не е ясно. Затова пазачът през днешния ден мръзнеше самичък и се чудеше до по кое време ще се постанова да пази непрекъснато скъпите строителни материали от набезите на съседите. Подслон за него е обезпечен в дребен фургон.

Информационна табела, която да дава изясненост за изпълнителя, възложителя, надзора и периода за осъществяване, липсва.

Зам.-кметът по строителството инж. Чанка Коралска съобщи, че няма законова процедурна спънка за продължението на дейностите по построяването на джамията. Минали били всички решения на съда.

Аргументите на Общината в тази връзка четете по-късно, защото все още към момента се приготвя писменото мнение по тях.

Припомняме, че този зарязан градеж в сърцето на кв. Победа, заселен най-вече с роми, бе една от главните аргументи, поради които се срути дългогодишното ръководство на аления кмет Йоан Костадинов през 2007 година Стартът на градежа бе даден от Общината на вложителя в лицето на Сдружение „ Мюсюлманско вероизповедание ” и Мюфтийството на Айтос. По това време в Бургас към този момент функционираше джамия в жк „ Меден рудник ”, в която фактически се събираха мюсюлмани, множеството от които новоизлюпени измежду роящото се ромско население към гетото, привлечени от растящото въздействие на Движение за права и свободи.

През септември същата година, към този момент в навечерието на локалните избори, в кв. Победа градежът на джамията бе стигнал до стадий, в който се оформяше основен купол и с часове растеше солидно минаре. Разбра се, че самият молитвен дом ще е върху 250 кв.м., а минарето, откъдето трябваше да звучи мюизин, ще е високо 24 метра. В този интервал локалните патриоти, под управлението на притежателя на телевизия „ СКАТ ” Валери Симеонов, разкриха, че има жестоко нарушаване на разрешителното за строителство, като площта е надвишила допустимите размери по Подробния организационен проект. А внушителното минаре въобще не попада в разрешителното.
 2007 година Така изглеждаше джамията на този стадий от строителството, което спря със промяната на локалната власт - посредством влизането на последователите на Валери Симеонов в Общинския съвет
След спечелването на изборите от Димитър Николов, Валери Симеонов стана ръководител на Общинския съвет, защото притежаваше втората по величина група след ГЕРБ - от 13 индивида. Именно те бяха моторът за незабавната възбрана на този градеж. Стигнаха и по надалеч - по най-бързия метод „ уредиха ” багерите, които изринаха джамията в жк „ Меден рудник ”, макар недоволствата на водача на Движение за права и свободи и тогавашен общински консултант Селим Иса. На Движение за права и свободи бе ударена първата огромна плесница с влизането на Симеонов във властта.

Иса опитваше да избави джамията, макар че добре знаеше, че е издигната нелегално, върху останките от бивш завод за произвеждане на самун. Той настояваше, че повече от 10 години постройката е функционирала като молитвен дом и в нея всеки ден влизали 30-40 души, изповядващи мюсюлманската религия.
 Разрушаването на джамията в жк „ Меден рудник ”, 11 декември 2008 година, Движение за права и свободи бе провело ромски митинг пред багерите, с цел да се притегли вниманието на интернационалните правозащитни организации
Пак по същото време, в което из Родопите джамиите никнеха като гъби, се разбра, че новият Общински съвет на Бургас е на път да даде старт на градеж и на друга джамия, към този момент край бл. 71 в Зона Б на жк „ Меден рудник ”. Това беше „ точката на шупване ”, миг, в който Валери Симеонов съобщи, че повече няма да бъде ръководител на джамийско настоятелство и подаде оставка от високия публичен пост, който заемаше. Групата му напусна болшинството към ГЕРБ и още от началото на 2008 година пое курс към твърда съпротива.

До нова джамия в жк „ Меден рудник ” по този начин и не се стигна, а на мястото на остарелия завод за самун бе устроена детска площадка. Скандалът с нарушаването на религиозните права на малцинството стигна до държавното управление на южната ни съседка Турция. Анкара издаде негласна заповед до всички вилаети, поддържащи топли връзки с българската община Бургас, да отхвърлят присъединяване в планове по трансграничното съдействие, а почналите към този момент да бъдат прекратени тихомълком. Бургас загуби милиони евро от Европейски Съюз за вложения в културна инфраструктура в идващите 10 години, до момента в който утихне тематиката.

Междувременно градежът на постройката в кв. Победа бе замръзен, само че тя не бе разрушена, както планува изрично законът. В отговор Валери Симеонов построи на мястото на бунище за строителни боклуци православния храм „ Свети Георги Победоносец ”, който отстои на не повече от 200 метра от изоставения мюсюлмански строеж.
 През 2014 година храмът „ Св. Георги Победоносец ” отвори порти в ромския квартал Победа, където Движението на Ахмед Доган бе привлякло много от жителите към мюсюлманското вероизповедание  Така наподобява храмът в кв. Победа днес
През 2016 година, отново под натиска на Валери Симеонов и набиращата известност нова негова партия НФСБ - към този момент освен в Общинския съвет на Бургас, само че и в Народното събрание - РДНСК извърши решителна стъпка - издаде заповед за срутване на противозаконните купол и минаре. Оттогава обектът буренясваше и всички смятаха, че тази скандална страница от историята на Бургас е затворена вечно.



Докато дойде писмото на будния ни четец Стойко Стойков.

Очаквайте по-късно изявление с Валери Симеонов и мнението на Община Бургас!

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР