От обсъждания на две жалби до Централната избирателна комисия (ЦИК)

...
От обсъждания на две жалби до Централната избирателна комисия (ЦИК)
Коментари Харесай

ЦИК не пипа партиите за клипове преди началото на кампанията

От разисквания на две тъжби до Централната изборна комисия (ЦИК) излиза, че съгласно болшинството от членовете ѝ тя няма право да желае наказания за предизборни клипове преди началото на акцията.

ЦИК е взела решение да бъде глобен аптекарско-петролния необут и ръководител на " Воля " Веселин Марешки болести комерсиална реклама с избирателен темперамент, предавана преди формалното начало на предизборната акция. В същото време е отказала да се произнесе за клип на Вътрешна македонска революционна организация и лидера на листата им Ангел Джамбазки, който също се е излъчвал преди началото на акцията.

И двата сигнала са били подадени до комисията от " Партия на зелените " и са били точно за нарушение на разпоредбите за осъществяване на предизборната акция. Причината – в Изборния кодекс (ИК) е записано, че предизборната акция стартира 30 дни преди вота, а клиповете на двете партии са били предавани преди този момент, въпреки в тях да няма директен апел за гласоподаване.

Марешки в действителност не спазил разпоредбите за акцията, само че е осъден за друго

В решението, с което ЦИК е определила на Марешки да бъде формиран акт, е посочено, че той не е спазил Изборния кодекс (ИК), тъй като клипът е бил предаван 26 май, когато акцията стартира. " С оглед равнопоставеност на всички участници законодателят категорично е планувал начало на предизборната акция, което следва да се съблюдава от всички участници в изборния развой ", показват от комисията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР