От няколко седмици се наблюдава обръщане в риториката на западните

...
От няколко седмици се наблюдава обръщане в риториката на западните
Коментари Харесай

Високопоставен в НАТО заговори Украйна да се откажела от свои земи за мир, но после обяви, че направил „грешка”

От няколко седмици се следи превръщане в риториката на западните политици и медии – все по-често се приказва за „ отчаяние ” от контраофанзивата и даже за преустановяване на спора

Началникът на кабинета на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг – Стиан Йенсен, първо предложи Украйна да се откаже от свои територии на цената на участие в Алианса, а след това се наложи да се откаже от думите си, след остра реакция от страна на Киев.

Йенсен, в изявление за норвежкия вестник VG сподели, че мисли, че „...решение би било в случай че Украйна се откаже от своя територия и да получи гаранции за участие в НАТО ”. По думите му точно Киев трябвало да реши по кое време да договаря.

От началото на войната това е първото сходно изявление, пристигнало от публично лице на Северноатлантическия алианс, което намерено да приказва за тази тематика. Предложението на Йенсен загатва още, че НАТО наподобява е изгубил вяра, че макар милиардите, изсипани в поддръжка на Украйна, ВСУ ще може да се оправи с съветската опасност, до момента в който жертвите на фронтовата линия не престават да се множат.

Изказването му бе предстоящо посрещанато остро от Киев. „ Да търгуваме свои земи в подмяна на чадър от НАТО? Това е неуместно и смешно ”, сподели Михайло Подоляк – асистент на президента Владимир Зеленски. По думите му това би значело „ съзнателно да се избере загубата на демокрацията и да се окуражи един световен нарушител, запазвайки режима в Русия, разрушавайки интернационалното право и предавайки войната на идващите генерации ”.

Според Подоляк, въпросната война пък можело да завърши единствено с „ успеха над Владимир Путин ”. Очевидно било, че в случай че той не бъде разрушен, политическия режим в Русия нямало да се смени, военните нарушители щели да останат безнаказани, а апетитът на Русия за още и още щял да пораства.

И по този начин, часове по-късно се наложи Стиан Йенсен да се откаже от изявлението си и да даде крачка обратно. Предложението му било „ неточност ”.

„ Всичко беше извадено от подтекста. То беше част от една по-голяма полемика за бъдещите вероятни сюжети за Украйна и не трябваше да споделям това, което споделих по този метод. Ако – и не мога повече да подчертая това „ в случай че ” – се стигне до договаряния, военната карта би трябвало да има централна роля и уверено въздействие над това какви ще са изискванията за мир ”, съобщи началникът на кабинета на основния секретар на НАТО.

Извън това незадълбочено опрощение и даже опрощение в очите на Киев обаче, изявлението му не е било напълно неточност. В последните седмици от ден на ден и повече западни издания, в това число Washington Post и CNN – едни от най-яростните орли в поддръжката на Украйна, като че ли започнаха да обръщат мнението си. Преди дни стана ясно, че настроенията на запад дават отговор в забележителна степен на това, за което Йенсен заприказва и е допустимо елита към този момент да приказва за мир под някаква форма, пък било то и Украна да се лиши от територии, единствено и единствено спорът да завърши и месомелачката на фронтовата линия да бъде условно „ изключена ”. Поне към този момент.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР