От няколко месеца светът живее с новия коронавирус и познанията

...
От няколко месеца светът живее с новия коронавирус и познанията
Коментари Харесай

Как се лекува коронавирус с антитела

От няколко месеца светът живее с новия ковид и познанията за него стават все по-разширени. Един от най-новите пробни способи за лекуване, който се употребява както в международен мащаб, по този начин към този момент и у нас, е благодарение на кръвна плазма от пациенти с потвърдено построени антитела .

Този вид терапия не е новаторска, тъй като се е прилагала и се ползва и при други болести и болести. Използвана е да вземем за пример при пандемията от Испански грип доскоро повече от век. А в този момент резултатите са обнадеждаващи и във връзка с COVID-19. Ето какво тъкмо съставлява този вид лекуване.

Антителата са протеини (имуноглобулини) , които се създават от адаптивната имунна система - втората ни степен на отбрана. Тяхната цел е да нападат съответен вирус, попаднал в тялото, и да го обезвреждат.
 Снимка 478173

Когато приказваме съответно за ковид, в началото в кръвта се откриват имуноглобулини М, които са сигнал за скорошно заразяване. След към месец се появяват и имуноглобулини G, които са индикатор за построена имунна памет и за най-силна отбрана против вируса. Необходимо е толкоз дълго време, тъй като тази имунна отбрана е неповторима за съответната болест .

Именно тогава може да се пристъпи към взимане на конвалесцентна плазма от пациенти, които са били с диагноза COVID-19 и е открито съществуването на антитела в кръвта им. Преди това обаче е значимо те да не са имали признаци в продължение на 14 дни.

С процедура, наречена плозмафереза, плазмата се отделя от кръвта , като от течността се отстраняват кръвните телце и останалите съставни елементи. Процедурата продължава сред 40 и 60 минути, а плазмата от един донор може да избави до трима заболели.
 Снимка 478175

След това плазмата се влива на пациенти с ковид в тежко положение за подкрепяне на имунната система. Именно от нея зависи дали болният ще успее да се пребори със болестта, или не. А щом антителата към този момент са съумели да оказват помощ на донора да оздравее, шансът за триумф и при реципиента на плазма също е огромен, написа BBC.

Антителата обаче не са ваксина против COVID-19, тъй като към момента няма ясна информация какъв брой тъкмо продължава отбраната и от какво зависи нейната дълготрайност. При някои болести, като едрата шарка да вземем за пример, антитела се откриват даже цели 88 години след преболедуването. За тях споделяме, че имунитетът ни е доживот.

Но все по-честите случаи на наново заразяване с ковид са доказателство, че при него обстановката е по-различна. Затова преливането на плазма също не се дефинира като вид имунизация, а просто като подкрепяне на имунната система в битката със болестта , разяснява Vox.
 Снимка 478176

Дори обаче след години равнището на антитела в организма ни да клони към нула, има едни В-клетки, които помнят по какъв начин се основават антитела и единствено чакат това да бъде належащо, с цел да задействат отначало процеса. Но всичко това се потребност от още доста в допълнение проучване в бъдеще.
 Коронавирусът, имунната система и в действителност ли подсилването й ни пази
Заблудите за имунната система и нейното укрепване

От какво в действителност се нуждаем

Сега лекуването с антитела се ползва в редица страни по света, като първенци са Съединени американски щати. Там и искащите да се тестват за антитела се усилват с всеки минал ден.

На този стадий учените се сплотяват към концепцията, че няма нужда от всеобщо тестване за антитела. Някои компании пък към този момент започнаха генетично създаване на антитела, правейки опити с имунната система на мишки.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР