От няколко години в държавната БНТ негласно работи на пълни

...
От няколко години в държавната БНТ негласно работи на пълни
Коментари Харесай

БНТ раздава в евро тлъсти европейски хонорари на лоялни към ръководството

От няколко години в държавната Българска национална телевизия мълчешком работи на цялостни обороти паралелна скица за спомагателни хонорари на определени публицисти. За това сигнализираха Faktor.bg източници от „ Сан Стефано “ 20, несъгласни с метода на управлението (виж ). Става дума за пари, които идват по европейски стратегии като да вземем за пример „ Информационна акция за новата кохезионна политика на Европейски Съюз “. Проектът е по съглашение за безплатна помощ сред Европейска комисия и Българска национална телевизия. Договорите се подписват за избран период – примерно за една година и за избрана работа. Но не били изключения случаите, когато едно лице получава спомагателни хонорари по няколко такива контракта.

 bnt_2_.jpg

По-любопитното е, че сумите са закрепени в договорите и се изплащат в евро, което е същинско нововъведение в работата на държавната медия.

Впечатляващ е и размерът на хонорарите – от 2500 до над 10 хиляди евро,

което е съвсем редом удвояване на годишните заплати в медията, само че казусът е, че схемата работи единствено за избраници. Така да вземем за пример за делигиран продуцент при осъществяване на телевизионното предаване „ Европейци “ спомагателният тласък за година е 6750 евро. За сценарист и кореспондент отново на същото предаване „ Европейци “ сумата доближава 10 050 евро. В същото време няма съответна оценка на гледаемостта и зрителския интерес към финансираното от Европейска комисия предаване.

Според чиновници на Българска национална телевизия в тази ситуация огромният проблем е, че няма и бистрота за размера и осъществяването на въпросните европейски стратегии, нито ясни правила, по какъв начин попадаш в листата на достойните. Липсват критерии по които се избира един чиновник пред различен, кой прави оценка и дава зелена светлина на концепциите? Как се образуват екипите? Защо не се ползва конкурсното начало? Възможно ли е и външни лица, с положителни хрумвания да получат финансиране?

Тъй като

липсват ясни обществени правила,

остава подозрение и за повтаряне на работата на едно лице по главния му трудов контракт с Българска национална телевизия с тази по спомагателния контракт от стратегия на Европейска комисия. Не е ясно също по кое време тъкмо изпълняваш отговорности си по единия и по другия контракт, откакто работата и отговорностите се преплитат. Освен това в Приложение №2, което е Бланка-становище за подписване на цивилен контракт със чиновник на Българска национална телевизия, утвърдено от генералния шеф Кошлуков, ясно е посочено: Изпълнението на предоставената работа се прави отвън рамките на откритото с самостоятелния трудов контракт работно време. Пълен парадокс, но в държавната телевизия номерът минава.

В Българска национална телевизия разясняват, че специфичната селекцията минава през персоналното утвърждение на генералния шеф Кошлуков и изпълнителния шеф Симеон Касабов, който е закрепостен от началото на 90-те години на предишния век. Нищо че техните подписи не стоят под спомагателните контракти. Не е ясно също дали Управителният съвет на Българска национална телевизия е осведомен и е одобрил действието на тази спомагателна скица за приходи. По-скоро горчивото чувство измежду работещите в малкия екран е, че спомагателните евра от европейските стратегии доближават най-вече до послушните и правилните на управлението. Просто пазаруване на преданост и честност към шефа.

По подигравка на ориста в тази ситуация става дума за разпределяне на дебели европейски пари, а Българска национална телевизия от дълго време не се слави като стожер на евроатлантизама. Напротив, в случай че човек следи предаванията и изявите не някои публицисти остава с чувството, че постоянно антиевропейските настроения и внушения преобладават, а пропагандата в интерес на Кремъл и режима на Путин е публична политика.

Цялата скица с спомагателните пари от Европейска комисия би звучала доста по-европейски, в случай че стратегиите, размера на финансиране, разпоредбите и спечелилите планове се обявяваха намерено на уебсайт на Българска национална телевизия.

Не е за подценяване и фактът, че Европейска комисия налива пари в държавна конструкция, която от години е нереформирана – раздут щат, неефективно употребена база, скъпа бюджетна прехрана.

Прикачени файлове
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР