От няколко години се извършва обновяване на канализацията и ВИК

...
От няколко години се извършва обновяване на канализацията и ВИК
Коментари Харесай

Кметицата на "Овча Купел" решава голям воден проблем в София!

От няколко години се прави възобновяване на канализацията и ВИК мрежата в столичния кв. " Овча Купел " и в частност " Горна Баня ". Стотици поданици на региона се надяват на новата облага. БЛИЦ потърси кмета на " Овча Купел " Христина Семерджиева, с цел да ни опише повече за плана и по кое време се чака той да бъде приключен. Ето по какъв начин отговори тя на въпросите на медията ни.

- Г-жо Семерджиева, разкажете ни за плана за канализация за „ Овча Купел “ и в частност кв. „ Горна Баня “?
- В региона 5-та година работим във връзка с канализацията на целия регион и канализацията е стартирала с построяването на четири основни канализационни колектора на територията на регион „ Овча купел “ със средства от оперативна стратегия „ Околна среда “. След като бяха построени сполучливо тези колектори стартира построяването на вътрешнокварталната канализация. Преди това беше направено прединвестиционно изследване на целия регион „ Овча Купел “, където да се види кои са местата и къде има най-голяма потребност от създаване на канализация. В разследване на което последва планиране на три от кварталите в „ Овча Купел “ за създаване на вътрешноквартална канализация. Това са кв. „ Овча Купел – остаряла част “, кв. „ Горна баня “ и кв. „ Вилна зона – Горна баня “. Имаме издадено позволение за градеж и за трите квартала. В момента работим дружно и кандидатствахме пред предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда, или на малко ПУДУС с наши планове и този план е единия, който засегна квартал Горна баня. Проектът засегна кварталните мрежи в Горна Баня е разграничен на три подетапа. Подетап А, който към този момент е завършил, той обгръща вътрешноквартални улици като ул. „ Николай Селков “, ул. „ Гръстниче “, ул. „ 757 “, ул. „ Синьо Езеро “, ул.„ Отдих “, ул. „ Извора “, ул. „ Николай Петков “. В този подетап бяха изпълнени и осъществени нова канализационна мрежа с дължина 1472 м. и нова водопроводна мрежа с дължина 1152м. В момента от ПУДУС има отпуснати средства и изпълняваме втория подетап 1-Б, в който отчасти работим по ул. Роза “, ул. „ 646 “, ул. „ Каменица “, ул. „ Проф. Никола Милев “ ул. „ Димитър Шишманов “ и ул. „ Отдих “. При този подетап ще бъде построена нова канализационна мрежа от 1576 м. и нова водопроводна мрежа 1169 м.
- Докога се чака той да завърши?
- Очакваме до началото на есента. Ако няма проблеми, до 15 септември се надяваме всичко да бъде завършено. Това е най-късната индикативна дата. Може да се случи и по-рано. Но тъй като е строителство, не дръзвам да ви давам прецизен интервал.
В момента районната администрация е в процедура на избор на реализатор за построяването на третия подетап 1-В, при неговото създаване ще бъде въведена в употреба нова канализационна мрежа с 1186 м. и нова водопроводна мрежа с дължина 853 м. С това се надяваме огромна част на вътрешнокварталните улици на кв. „ Горна баня “ да бъдат покрити с водопроводна и канализационна мрежа.
- На каква стойност е капиталовият план за канализацията?
- Ще ви дам индикативна стойност. Говорим единствено за кв. „ Горна Баня “, без да сме присъединили и останалите квартали. Индикативна стойност на трите подетапа е 7 400 000 лева
- А за трите квартала?
- Индикативна стойност за трите квартала са 33 000 000 лв.
- Колко души ще се възползват от новата облага?
- Общо 1185 поданици ще бъдат включени с построяването на трите подетапа. С реализирането на подетапите ще се решат част от проблемите в „ Горна Баня “, които са свързани с екологията, с изчистване на нерегламентирано заустяване на води в деретата и в реките, с възстановяване на санитарно-битови условия на живот на всички в квартала.
- В този ред на Вас по какъв начин ви се отрази потопа, който сполетя София преди няколко дни?
- Специално за „ Овча Купел “ нямахме никакво напрежение. Съвсем обикновено се поеха водите. В местата, където са по-ниски точки имаше образували се локви. Това е напълно обикновено, при съществуването на толкоз щедро количество дъжд. Но доста бързо се отводни. Не сме имали сигнали, не сме имали недоволства. Това за нас е най-голямата индикация, че нещата са били в границите на естественото. Това, което е значимо да се означи е предварителната защита, която се направи след огромното наводняване предходната година в село Мало Бучино: почисти се цялото корито на реката, язовирите се следят на територията на региона, имаме почистени дерета на ул. Зеленика “. Това също оказа помощ да се поеме дъждовната вода.

Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР