От няколко дни България е официален член на Шенген по

...
От няколко дни България е официален член на Шенген по
Коментари Харесай

Вече три дни баща няма връзка с детето си, след като без негово съгласие, майката го изведе в чужбина

От няколко дни България е формален член на Шенген по въздух и море. Какво значи това за транспорта на деца? След 31 март родител, който пътува с детето си без другия родител, няма да се постанова да показва нотариално заверена декларация за единодушие детето да пътува в чужбина. Такава е практиката вътре в шенгенското пространство. Вече имаме първи случай на изведено дете от майка си без единодушието на бащата. За това заяви юрист Йорданка Бекирска, която го съставлява. Според нея, с цел да се прекъсне сходна процедура, ще са нужни законодателни промени.

От летище София майката напуща страната дружно с детето директно след влизането на страната ни в Шенген.

Преди този сполучлив опит тя има други два през януари и февруари, само че тогава е спряна от граничния надзор.

Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от районния съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина. В този случай обаче детето не е било обект на полицейска инспекция макар че попада в рисковия профил. Според адвокати, с цел да се прекъсне тази процедура цялото разглеждане на едно дело би трябвало да се случва бързо, а не по общия ред както до момента.

Вече три дни бащата няма връзка с детето.

" След два несполучливи опита да напусне границите на България майката съумява след влизането ни в Шенген и повода е тъкмо тази, че детето може да напуща страната без знанието и единодушието на бащата без спомагателни рестрикции, каквито бяха в действие преди този момент ", съобщи пред Българска национална телевизия Йорданка Бекирска, юрист на бащата.

Според юрист Бекирска, в случай че има решение на съда със възбрана детето да напуща страната името му се вкарва в шенгенската осведомителна система и по този начин нареченото родителско похищение става невероятно. В шенгенското пространство другите страни по друг метод са решили казуса.

" Във Франция, в случай че управляваш родителските права, няма никакъв проблем да пътуваш в чужбина, само че от самото начало приказваме за краткосрочни пътувания. В Норвегия да вземем за пример в границите на четири седмици може да пътува един родител отвън територията на Норвегия, а по-късно се изисква единодушие, с цел да пътува детето на друга територия или правосъдно решение. В България е безкрайно това право ", добави тя.

В Районен съд-Пловдив за четири дни към този момент има две молби за възбрана деца да напущат страната.

" Молбата се преглежда в 14-дневен период и съдът би трябвало да постанови решение, като в това произвеждане съдът е задължен да събере всевъзможни доказателства. С подаването на молбата всеки областен съд е задължен да уведоми органите на граничен надзор към Министерство на вътрешните работи ", разяснява Иван Бекяров, административен ръководител-председател на Районния съд в Пловдив.

От Агенцията за протекция на детето считат, че този механизъм и интернационалното законодателство са положителни.

" Ние сме имали такива случаи, които са свързани с непознати деца на територията на България, които са от шенгенски страни и мога да кажа, че има бързи и положителни механизми. Работим доста добре с всички структури на Министерство на вътрешните работи и " Гранична полиция ", а тези случаи бързо се позволяват ", сподели още Милена Дякова, Държавна организация протекция на детето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР