От нова година в Латвия влезе в сила забрана за

...
От нова година в Латвия влезе в сила забрана за
Коментари Харесай

Как Латвия оцелява без газ от Русия

От нова година в Латвия влезе в действие възбрана за закупуване на газ от Русия. Сега страната се доставя от терминала в Клайпеда, има вяра и за газ от Финландия, край крайбрежията на която неотдавна се появи личен плаващ терминал. Но доста семейства би трябвало да преминат на дърва. Дървата за огрев внезапно нарастнаха и оптимизмът на специалистите в този момент е доста по-малък, в сравнение с латвийските управляващи.

След като балтийските страни съвсем изгубиха директен достъп до съветски газ, специалистите започнаха да им пророкуват не сложна, а доста тежка зима.

Латвийската преса отбелязва, че до 18 август подземното вместилище в Инкукалнс (близо до Рига) е било запълнено, защото по това време съветският газ към момента е влизал в страната, въпреки и нередовно. Но откакто латвийският енергиен колос “Латваенерго ” най-сетне пусна своите газови електроцентрали (поради високите цени на електроенергията), пълненето на това вместилище беше спряно.

Нивото от 55% запълване на хранилището в Инкукалнс стана най-лошият индикатор измежду газовите складове на страните-членки на Европейски Съюз.

Сега влезе в действие закон, който категорично не разрешава закупуването на газ от Русия. В същото време е планувано, че той може да минава през страната директно към Калининградска област, макар че газът нормално се доставя в този съветски район през Литва. Така ВПГ- терминалът в литовската Клайпеда стана единственият източник на синьо гориво за Латвия. Но половината газ, приближаващ от там в Латвия, не се задържа в страната и отива директно към Естония.

Вече има случаи, когато доставките от Клайпеда до Латвия доста „ провисват “. Това се дължи на Полша, която също получава синьо гориво през този терминал и продава част от размерите на балтийски и финландски компании. От 23 август Полша усили вноса на ВПГ през Литва с 1 милион кубически метра дневно - до 4,5 милиона.

Доскоро въпросите за доставките на газ в страната бяха напълно в компетенцията на " Латвийска газ ", чийто максимален акционер е съветският “Газпром ”.

През август компанията разгласи два пъти, че няма задоволително ресурси, с цел да достави латвийските семейства през новия отоплителен сезон. Тези предизвестия провокираха суматоха и се наложи намесата на премиера Крисиянис Каринш, който увери, че Латвия е в положение да се достави с газ.

На въпрос дали би било допустимо да се купува гориво, в случай че Латвия нямаше задоволително, министър председателят отговори неразбираемо: „ Това са условия, които сега не можем да предвидим. Изглежда, че ние и останалите ще имаме задоволително за целия сезон, само че би трябвало да сме нащрек. ”

Засега, съгласно изказванията на формалните лица, газ в Латвия има. И управляващите чакат, че след известно време доставките ще тръгнат освен от юг, само че и от север - от финландското пристанище Инкоо, през газопровода “Балтик Конектор ”.

Надеждата на латвийските управляващи се подхранва и от обстоятелството, че потреблението на синьо гориво в страната доста е намаляло. По данни на локалната Централна статистическа работа, с съвсем една трета, и по този начин Латвия се трансформира в един от водачите в Европейски Съюз по понижаване на потреблението на газ. От ведомството означават, че потребителите от ден на ден употребяват дървесни палети за отопление.

Икономистът на банка “Цитадела ” Мартиш Аболинш счита, че това е добра вест – латвийците са се научили да пестят пари.

Хладен взор към бъдещето

Председателят на борда на Latvenergo Мартинш Чаксте счита, че обстановката с доставките на газ е нормализирана. „ Миналата година, почтено казано, имаше месеци, в които не знаехме дали въобще можем да купуваме газ “, сподели той, обещавайки, че „ доставянето на газ най-вероятно към този момент няма да бъде в такова сериозно положение “ и „ ще има няма такива скокове на цените “.

Андрис Америкс, някогашен заместник-кмет на Рига, а в този момент евродепутат не е толкоз оптимистичен. „ Топлата зима, ограниченията за икономии и потокът от полутечен природен газ към Европа понижиха доста цената на природния газ - спрямо август, когато бяха достигнати най-високите ценови върхове. Но можем ли в този момент да кажем, че енергийната рецесия в Европа е преодоляна и че сме излезли от дупката? Мисля, че не, тъй като предстоят оставащите зимни месеци. Има и други фактори, в това число боевете в Украйна и нова вълна от случаи на ковид в Китай, които могат да повлияят на цената на газа “, споделя Америкс.

Той напомня, че настоящата цена на газа на тържищата към момента е висока - към пет пъти по-висока от 2019 година, цените в Европа занапред стартират да порастват. „ И това, което е от значително значение за световната конкурентоспособност на европейската промишленост, цената към момента е доста по-висока от цената на природния газ в Съединени американски щати. За страдание, няма незабавно да забележим спад в цените на газа в нашите сметки за комунални услуги - тъй като газът, който използваме в този момент, е бил закупен по-рано на високи цени. Но в този момент е най-хубавият миг европейските страни дружно и всяка поотделно да стартират да работят за идващия отоплителен сезон “, приканва евродепутатът.

Разбира се, по-лесно е да осигуриш една дребна страна с умиращо население и стагнираща стопанска система, в сравнение с да вземем за пример Германия с нейната промишленост. В последна сметка ерата на скъпия газ заплашва изцяло да довърши латвийската промишленост.

Наскоро президентът на Латвийската конфедерация на работодателите, притежателят на фабрика за рибни консерви, Андрис Бите, сподели, че стопанската система на страната като цяло " доста бързо се отклонява от потреблението на газ към различни решения " заради обстоятелството, че доставките могат да спрат на всеки миг.

„ Онова устойчиво време, в което живяхме през последните 11, обаче свърши. Тези, които са работили през 90-те, си спомнят, че всеки нов ден може да бъде много сериозен “, споделя той.

По-рано латвийските държавни организации получиха заявки от 147 предприятия с искане за поддръжка в светлината на покачването на цените на силата. Общата сума на желаното обезщетение е 24,53 милиона евро. Такава поддръжка се дава под формата на безплатни средства в размер на 30% от сметките за газ и електрическа енергия, само че не повече от два милиона евро на търговец.

Национални дърва за огрев

Гунарс Валдманис, изпълнителен шеф на Латвийската електрическа и енергийна асоциация, предизвестява, че още този сезон са вероятни разтърсвания. „ Няма нищо общо с доставките на газ. Имаме задоволително от него. Но би трябвало да разберете, че имаме най-голямото ползване както на газ, по този начин и на електричество заради студено време, при мощни студове. И тогава, мисля, можем да забележим мощни скокове в цените. Това е обстановка, при която е невероятно да се понижи потреблението на сила “, отбелязва той.

Обявените доставки на полутечен природен газ от Финландия може да не стартират скоро - заради обстоятелството, че финландците не могат да пуснат в употреба атомната си електроцентрала “Олкилуото-3 ”, която се строи от 20 години. Според проектите тази централа би трябвало да покрива една трета от потребностите на страната им от електрическа енергия, а до момента в който не работи, финландците ще употребяват оптимално терминала в Inkoo.

Ръководителят на Латвийската асоциация за топлоснабдяване Валдис Витолинш се оплаква, че газовата борса реагира прекалено на боевете в Украйна и на общата световна неустойчивост. „ Производителите на топлоенергия постоянно са сключвали дълготрайни контракти за доставка на запаси – дървесни пелети или газ. За сезона. За година. Преди беше две години. И цената не се е трансформирала. Сега е просто немислимо, цената се дава за месец-два-три напред ”, тревожи се той.

Властите на Латвия драговолно описват на популацията за „ зелената сила “, чието развиване, съгласно тях, ще помогне на страната да излезе от енергийната рецесия. Освен това балтийските страни към този момент купуват доста електрическа енергия от Скандинавия. Но Валдманис счита, че по този начин или другояче без газ не може.

„ Газът е капката, която преля чашата, когато няма вятър, няма задоволително вода в реките, с цел да работят Водноелектрическа централа, или има малко слънце. Допълнително цената беше увеличена от обстоятелството, че през последните две години в Скандинавия равнището на водата в реките е ниско, което не е най-благоприятното изискване за произвеждане на електрическа енергия. И по тази причина са значими топлоелектрическите централи, работещи на газ или въглища “, акцентира специалистът.

След като се вслушаха в прогнозите за газовия апетит, латвийските управляващи стартират да строят котелни, които работят с дървеснипелети с ускорени темпове. Това в действителност разрешава да се понижи цената за крайния консуматор. Така да вземем за пример през декември 2022 година жителите на град Резекне е трябвало да заплащат най-вече за топлота - 216,69 евро за мегаватчас, до момента в който при започване на предходната година са плащали единствено 42 евро. Но през януари градът пусна третата котелна централа на дървеснипелети - и цената незабавно падна до 151,90 евро.

Но този номер не работи на всички места. Съседният Даугавпилс също строи котелни на дървесни пелети, само че един мегаватчас коства 175,59 евро и продължава да коства толкоз.

Друг знак за през днешния ден в Латвия е вълнението, обвързвано с покупката на дърва за огрев и покачването на цените за тях. „ Сега цените за пространствен метър дърва просто скачат – търговците в разнообразни райони на Латвия желаят до 800 евро за кола дърва за огрев. В резултат на това някои притежатели трябваше да се откажат от отоплението с печки “, споделя Светлана Гинтер, чиновник на Латвийското национално радио.

Ще следим още болежка

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР