От незапомнени времена хората са се разкрасявали един за друг.

...
От незапомнени времена хората са се разкрасявали един за друг.
Коментари Харесай

Най-странните практики за разкрасяване по света

От незапомнени времена хората са се разкрасявали един за различен. Преди актуалната ера на кремовете с хиалуронова киселина , водоустойчиви спирали и маски за коса хората са употребявали разнообразни други способи за възстановяване на външния си тип, вариращи по успеваемост от безобидни естествени средства до несъзнателно отравяне .

Древен Египет е една от най-ранните цивилизации, употребявали козметика. Според публикация, оповестена в Asian Journal of Pharmaceutics, още 10 000 година прочие н. е. мъжете и дамите са употребявали ароматизирани масла, с цел да почистват кожата си и да прикриват телесните миризми.

Маслата в действителност могат да оказват помощ за почистването на кожата, защото ще се свържат с естествените масла, създавани от кожата, и ще оказват помощ за премахването на мръсотията. Маслата също по този начин оказват помощ за попълване на естествените мазнини в кожата, като я поддържат хидратирана.

Розовото масло , което е известно в Близкия изток, съдържа редица витамини, минерали и антиоксиданти , а също по този начин работи противовъзпалително, като оказва помощ за лекуването на раздразнения от положения, в това число екзема и розацея, съгласно Medical News Today.

Във кино лентата „ Клеопатра “ от 1963 година героинята на Елизабет Тейлър е забелязана да се къпе в млечни вани , цялостни с шафраново масло , както се твърди, че постоянно е правила и същинската Клеопатра. И двата детайла биха имали някаква действителна изгода, защото млечната киселина в млякото оказва помощ за ексфолиране на кожата, отстранявайки мъртвите кожни кафези, а шафрановото масло съдържа антиоксиданти, които съгласно някои проучвания могат да бъдат потребни за мозъка и нервната система.

„ Що се отнася до химикалите, употребявани [в античната козметика], доста от тях са нужни и безвредни “, споделя пред Newsweek Пиерфранческо Морганти, професор по фармакология на кожата и козметична дерматология в Университета в Неапол. „ Полезно и безвредно е да се употребяват естествени съставки [както вършат доста хора], само че те би трябвало да бъдат добре проучени и следени, с цел да се избегнат алергични и сенсибилизиращи реакции. “

Грим

Древните египтяни са били измежду най-ранните ползватели на грим. Те са нанасяли на горните и долните си клепачи кола – тъмна очна линия , която съгласно тях е намалявала отблясъците от слънцето и даже е възстановявала неприятното зрение.

Според изследване от 2019 година, оповестено в Journal of Dermatology & Cosmetology, колата се е произвеждала от натрошен антимон, изгорени бадеми, олово, окислена мед, охра, пепел, малахит и синьо-зелена медна руда, наречена хризокола, се показва в публикацията на Asian Journal of Pharmaceutics, както и от галенит (оловен сулфид) на прахуляк.

В публикацията в Journal of Dermatology & Cosmetology се разказва също по какъв начин античните римляни и гърци са употребявали антимон като сенки за очи.

Американският център за надзор и предварителна защита на болесттите показва, че антимонът може да бъде нездравословен за очите и кожата, като провокира раздразнение даже след дребни равнища на излагане. Той може да се всмуква и през кожата и да докара до гадене и повръщане и даже до увреждане на черния дроб и бъбреците.

Нанасянето на олово върху кожата може да докара до нахлуване на олово в организма, което да докара до отравяне и следващо увреждане на мозъка, нервите и храносмилателните органи. Отравянето с олово е изключително рисково за децата, защото визира тяхното развиване. Според Кливландската клиника признаците при децата включват закъснение на развиването, усложнения в образованието и припадъци, а при възрастните – усложнения с паметта или концентрацията, разстройства на настроението и проблеми с плодовитостта.

Оловният сулфид е нездравословен: макар че може да аргументи оловно отравяне след неведнъж излагане, той се смята и за канцероген .

Известната хубавица и световна дама Мария Гънинг (1732-60 г.) избелва лицето си с оловен оксид, хидроксид и карбонат и изрусява бузите си с живачен сулфид. Бедната Мария умира от оловно отравяне единствено на 28 години.

Нейното 7-футово позлатено огледало е продадено на търг през 2012 година за 300 000 английски лири.

За зараждащото се червило античните хора в Япония употребявали смачкани листенца от шафран, с цел да оцветяват веждите и краищата на очите и устните. Листенцата на шафрана съдържат жълти и червени багрила, дължащи се на пигментите картамидин и картамин, които са били употребявани и като оцветители в сладоледа.

Японците са употребявали оризов прахуляк за оцветяване на лицата и гърба си, споделя публикация в Asian Journal of Pharmaceutics.

Тази процедура на избелване на кожата е била идеализирана в хубостта в продължение на епохи в доста култури, като хората са нанасяли редица разнообразни субстанции върху лицата си, с цел да избелят краткотрайно кожата или да я оцветят трайно в по-светъл цвят.

„ Кардамомо “ (кардамон) се е употребявал за изсветляване на естествения цвят на кожата “, споделя козметологът проф. Морганти.

Японците са употребявали славееви изпражнения за избелване на кожата си, до момента в който древногръцките дами са употребявали нездравословния оловен карбонат, съгласно

Оловният карбонат през днешния ден се счита за отровен канцероген, а изпражненията на славеите съдържат високи концентрации на урея и гуанин . Не е ясно дали тези химикали могат да избелят кожата, само че карбамидът може да помогне за задържане на влагата, а гуанинът може да направи кожата да наподобява блестяща и стегната.

„ Причината, заради която този артикул може да работи, е високата централизация на урея в комбинацията от фекалии и урин в изпражненията на птиците. В урината има доста урея и тя от дълго време се употребява като средство за омекотяване на кожата “, споделя пред CNN през 2008 година Брайън Келър, дерматофармаколог и изпълнителен вицепрезидент на основаните в Сан Франциско лаборатории BioZone.

През Средновековието в Европа представителите на висшите съсловия избелват кожата си, употребявайки бяла оловна багра, която също съдържа арсен. Оловото още веднъж може да аргументи оловно отравяне, до момента в който арсенът е мощно отровен химикал, който съгласно Световната здравна организация се свързва с рак на кожата, белите дробове, пикочния мехур, бъбреците и черния дроб.

Избелването на кожата към момента е голяма промишленост в доста елементи на света, като към 2020 година пазарът на мехлеми и хапчета за избелване на кожата се прави оценка на 8 милиарда $.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР