От незапомнени времена хората са обичали да се събират около

...
От незапомнени времена хората са обичали да се събират около
Коментари Харесай

От забравени времена: Как един българин възроди забравената средовековна напитка медовина

От незапомнени времена хората са обичали да се събират към масата и да си пийват. Днес желани са виното, бирата или пък уискито, само че преди доста, доста епохи обичаната опияняваща течност била медовината - алкохолна напитка, която се прави от мед и вода посредством ферментация с дрожди. И по наши зами тя я била почитана и наричана " напитката на боговете ", само че традицията за правене на медовина от дълго време е забравена. Така е до момента в който един млад, предан и съобразителен млад българин не взема решение да я възроди. 

Той се казва Здравко Пеев и гордо може да се нарече медовар. Интересът му към историята и по-специално към Средните епохи още от дребен го повежда на дълго и забавно странствуване. Тогава попада на текстове, в които се загатва " напитката на боговете " и стартира да опитва и да се любува на този развой. 

 nakafe NOVA

Здравко приема Албена и Илиян от " На кафе "  на доста забавно място, въодушевено от Средновековието и ги потапя в своя свят, разказвайки невероятната си история особено за рубриката " Хвърчащите хора ".

" Цялата романтика на Средновековито заплени моя млад пубертетски разум и започнах да се интересувам по-дълбоко и по-дълбоко. Лека-полека изниква медовина. Нещо там се приказва за медовина и аз не знам какво е това, тъй като на никое място към мен няма медовина. И в един миг, малко по малко, контактувайки с хора, които се интересуват от Средновековието доста задълбочено, започнаха да ми излизат едни предписания. Първата, която ми попадна беше от старонемски, " споделя младият медовар.

Здравко даже открива остаряла рецепта за медовина на българския стихотворец и публицист Петко Славейков в една книга, която се оказва първата българска издадена готварска книга.

" Тя е на Петко Славейков от 1870 година. Петко Славейков е бил преподавател на доста места в България и е пътувал, " прецизира Здравко.

 nakafe NOVA

Първоначалната искра в живота на Здравко е запалена от любовта му към историческата ера, само че по-късно образованието му по микробилогия му оказва помощ да трансформира заниманието си в професионално занятие. Така той през днешния ден е създател на единствена по рода си компания за произвеждане на българска медовина.  

" Вярвам, че времето е най-ценната валута, с която разполагаме и влагам във всичко, което ме прави благополучен, " споделя още той.

Започва да бърка първата медовина у дома и се захваща с прозиводството на медовина няколо години по-късно благодарение на група от съидейници, с които стартират да популяризират  " напитката на боговете " в наши дни.

Чуйте още от вдъхновяващия диалог на Албена и Илиян със Здравко във видеото.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook  , последвайте ни в Instagram  , намерете ни в TikTok  .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР