От недостиг на кадри в сферата на туризма се оплакват

...
От недостиг на кадри в сферата на туризма се оплакват
Коментари Харесай

Собственици на хотели и заведения в Сандански се оплакват от липса на кадри

От дефицит на фрагменти в областта на туризма се оплакват притежатели на хотели и заведения в Сандански. Причината - огромна част от сервитьорите, барманите и готвачите избират да работят в морските курорти.

Любка Илиева е в областта на ресторантьорския бизнес от към 10 години. Казва, че най-големият проблем, с който се сблъсква е непрекъснатото текучество на сервитьори и бармани. Липсата на личен състав се усеща най- мощно всяка година при започване на лятото.

" Казват " Днес съм тук, на следващия ден ме няма, отивам да си изкарам пари на морето ", като считат, че там ще изкарат повече пари. Да, но там би трябвало да заплаща наем, а тук живее в къщи. Някои даже вървят в чужбина. Смятат, че това е най- якото, само че в действителност не е по този начин. Тогава може би правят оценка, когато се върнат тук ", споделя тя.

За летния сезон в ресторанта на Любка наемат възпитаници. Често обаче те одобряват работата за игра и не се отнасят съществено към отговорностите си.

" Когато вземеш възпитаник на работа, с всички изрядни документи, той желае да работи доста, споделя, че дава всичко от себе си, само че не е по този начин. Идва на работа на идващия ден, хвърля си ключа и споделя „ Аз съм до тук, не ми се работи ". И по този начин всеки Божи ден би трябвало да търсиш нов и нов личен състав, да обучаваш, а това е доста кофти за бизнеса. Всъщност ти имаш ресторант, зареден, работещ, качествена храна, а няма кой да работи. Имам другарка със сладкарница по същия метод е. И сега няма личен състав ", споделя Любка.

Туристическият бизнес в Сандански търпи огромни финансови загуби поради неналичието на личен състав. Дори има заведения, които не действат на цялостния си потенциал, тъй като няма кой да работи. Надеждите на притежателите са, че обстановката ще се промени есента, когато работещите на морските курорти ще се завърнат.

Репортер: Йорданка Бакалска

Свалете приложението BNT News за или и научавайте новините първи!

Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР