От неделя французи със завършен ваксинационен курс ще влизат във

От неделя французи със завършен ваксинационен курс ще влизат във ...

СЗО призова да се ограничи поставянето на трета доза от ваксината срещу COVID-19


От неделя французи със завършен ваксинационен курс ще влизат във Великобритания без да подлежат на 10-дневна карантина, въпреки многоto случаи във Франция. Въпреки очакванията, че и Испания ще попадне в разрешените дестинации, това не се случи. Една от възможните причини за решението на Лондон е да спаси туристическия сезон в страната.

А в САЩ работят върху план, който ще изисква почти всички влизащи в страната да бъдат напълно ваксинирани. В страната регистрират рязък скок на новозаболели. През последните дни особено тежко е положението във Флорида.

"Виждаме безпрецедентен брой пациенти в болницата. Имаме повече хора от когато и да било. И както виждате от материалите, пандемичната крива продължава да върви стремително нагоре!", каза д-р Марк Напп.

СЗО прикани за промяна на стратегията за разпределяне на ваксините - от около 4 милиарда дози, доставени по света, повече от 80% са отишли в развити държави, в които живее по-малко от половината световно население.

Призивът е да се спре с поставянето на трета игла, нещо което вече се случва в Израел, а още няколко държави, сред които Франция и Германия обмислят.

"Необходима е спешна промяна - повечето ваксини да не отиват в държавите с високи доходи, а в тези с ниски. Ето защо, Световната здравна организация призовава за мораториум на третата доза поне до края на септември, за да може поне 10% от населението на всяка държава да бъде ваксинирано.", каза Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

В глобален мащаб - броят на новозаразените надмина 200 милиона души.

Източник: bnt.bg