От неделя България и Хърватия стават част от групата държави ...

От неделя България и Хърватия стават част от групата държави

Германия: България е високорискова държава

 От неделя България и Хърватия стават част от групата страни от Европейски съюз, оповестени за високорискови коронавирус зони, взе решение немското държавно управление, заяви организация ДПА, базирайки се на информация от института " Роберт Кох ".

 

Всеки, който не е изцяло имунизиран или излекуван и влиза на територията на Германия от високорисков регион, би трябвало да бъде подложен под карантина за 10 дни. Срокът на карантината може да се съкрати до пет дни след показване на негативен тест за ковид. Досега Румъния, Литва и Словения бяха единствените страни-членки на Европейския съюз, по отношение на които се ползва това предписание.

В международен мащаб към 70 страни са напълно или отчасти включени в рисковия опис на института " Роберт Кох ". Освен България и Хърватия, неделя ще бъдат добавени Камерун, Сингапур и Република Конго. Кения, Косово, Ирак и Хондурас бяха извадени от този опис.

Страните и районите с характерно висок риск от заразяване се класифицират като високорискови зони. Решаващ, макар че, е освен бройката на инфекциите. Останалите критерии са скоростта на разпространяване на вируса, тежестта върху здравната система или неналичието на данни за положението на коронавирусната позиция.

Източник: varna24.bg