От национално представената Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) с

...
От национално представената Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) с
Коментари Харесай

БХРА: Вдигане на ДДС за вино и бира ще фалира ресторантите

От национално показаната Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) с 36 районни структури сме безапелационни срещу обявеното нарастване на Данък добавена стойност за виното и бирата, продавани в заведения, заведения за хранене и кафенета от 9% на 20%. Този бизнес е характерен и друг от всички останали бизнеси, тъй като в него се акумулира извънредно доста ръчен труд за произвеждане и осъществяване на единица продукция. Но защото няма Данък добавена стойност върху труда, компаниите не мога да употребяват данъчен заем за това. Тоест преди начисляване на труда настина заведенията осъществят огромна брутна облага поради надценките, с които е обвързвана активността им.

Високата надценка води до високо Данък добавена стойност, тъй като цената на придобиване на стоката, която се преработва е с с доста по-ниска цена и надлежно доста по-ниско Данък добавена стойност. Когато се постави надценка от три пъти внезапно се усилва цената на Данък добавена стойност, което би трябвало да се заплаща от ресторантьорите, а се употребява невисок данъчен заем.

Заради спецификата на ресторантьорския бизнес е нужна висока бройка на средносписъчния състав, изясни зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров. И това е съчетано с недостига на работна ръка и оттова на по-високото възнаграждение, с цел да се намерят нужните експерти. Така в последна сметка се оказва, че брутните ни облаги, преди да се начислят разноските на компаниите, са огромни. Но откакто се акумулират разноските за труд и всички останали средства, нужни с цел да съществува този бизнес, се оказва, че чистата облага изчезва, уточни Димитров. И при високо Данък добавена стойност хората са обречени на банкрут.

Именно водени от това редица европейски страни диференцират ставката особено за този бранш, както демонстрират данните и на ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, заведения за хранене, питейни заведения и кафенета, в която БХРА е единствен пълновръстен член за България. Тези данни неколкократно са представяни на другите ръководещи и деликатно прочетни станаха основа за използване на антикризисната мярка, показват от БХРА.

Категорично възразяваме против спекулациите, че понижаване на Данък добавена стойност за продаваната в заведенията за хранене бира и вино е направено за да понижи цените на стоките и услугите, създадени от бранш Туризъм. То е направено да не се подвигат в допълнение цените и спестените от налога средства да останат за подкрепяне на бизнеса, който през последните години бе обиден доста от пандемията, от поредицата от рецесии, от ресурсен недостиг и хиляди други неща.

Порочно е да се твърди и че не сме нараснали доста събираемостта, уточни Димитров. Това е целеустремено атакуване на този бизнес. Предвид обстоятелството, че през последните две години съвсем година и половина нямаме активност. Как тогава да се потвърди събираемост при неработещи заведения.

Още повече, че в областта на услугите се работи за наслаждение на хората. И когато те са стопански притиснати – от пандемия, от повишаващи се цени, от инфлация, първото нещо, от което се отхвърлят са удоволствията, т.е. нашите услуги. Увеличението на Данък добавена стойност ще направи продукта ни непродаваем и последствията за бизнеса непредвидими.

Тази смяна за следващ път демонстрира, че туризмът не е приоритет и на това държавно управление, уточни ръководителят на БХРА Георги Щерев. За това, че сме фронтова страна, наоколо до Украйна, страната не даде на хотелиерите никакви обезщетения и най-малкото не изиска такива от Европейски Съюз. Ето, усили се обсега на ваучерите за храна, за което първо настояха хотелиерите, само че не се разшири и за почивки, както да вземем за пример е за културни мероприятия, добави Щерев.

БХРА се афишира изрично против възобновяване на високите ставки на Данък добавена стойност за виното и бирата и сме подготвени да защитим ползите си със всички планувани от закона средства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР