От Национален Борд по Туризъм“ /НБТ/, Българска Туристическа Камара“ /БТК/,

...
От Национален Борд по Туризъм“ /НБТ/, Българска Туристическа Камара“ /БТК/,
Коментари Харесай

Туристическият сектор е обединен: Не искаме политически назначения, подкрепяме за министър д-р Мартин Захариев

От „ Национален Борд по Туризъм “ /НБТ/, „ Българска Туристическа Камара “ /БТК/, „ Българска асоциация за туризъм “ /БАТ/, „ Българската Асоциация на Заведенията “ /БАЗ/, „ Браншова асоциация на ресторантьорите “ – София, „ Съюз на хотелиерите и ресторантьорите – Ямбол, „ Сдружение на хотелиери и ресторантьори “ – Благоевград, „ Сдружение на хотелиери и ресторантьори “ – Велинград и Западни Родопи, „ Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите – Сливен “, „ Сдружение по туризъм – Кюстендил “, „ Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите – Кърджали “, “ Сдружение хотелиери и ресторантьори – Пловдив “, “ Сдружението на Заведенията в България “ /СЗБ/, „ Сдружение хотелиери и ресторантьори – Силистра, разпространиха отворено писмо до медиите , в което упорстват да няма повече политически назначения в туризма . В него написа още :

„ Уважаеми госпожи и господа,

На днешния ден през 2020 година българският туризъм претърпя една от най-големите рецесии в своята история! Огромна част от сектора беше затворен поради пандемията COVID-19. Последваха сложни дни, седмици, месеци и години, в които се борихме освен за своето възобновяване, само че въобще за оцеляването на сектора.

Времената се трансформираха, „ черният “ 13 март 2020 година към този момент е зад тила ни, само че следствията от рестриктивните мерки ще ни преследват още дълго. Изправени сме и пред нови провокации – войната в Украйна, чутовната инфлация, несигурната среда в България, некомпетентното ръководство на бранша през последните години…
Днес, четири години по-късно ние сме по-обединени от всеки път. И макар че следствията от множеството рецесии, през които прекосяваме надалеч не са заличени, ние имаме вяра, че ще излезем от тях по-силни и конкурентно способни.

Убедени сме, че е пристигнал моментът, туризмът да стане народен приоритет освен на думи, само че и на каузи! И точно по тази причина, в разгара на договарянията за сформиране на ново държавно управление, едни от най-големите туристически организации в България излизаме с съответни оферти за цели и номинация за министър на туризма.

За нас няма значение коя политическа мощ ще ръководи българския туризъм по силата на ротацията, само че към този момент сме твърдо на мнение, че повече политически назначения в туризма не трябва да има! Начело на министерството би трябвало да застане потвърден специалист, на който браншът има доверие и който има качествата да го поведе в вярна посока, да реализира дълго чаканите промени и да го нарежда в по-благоприятна позиция по отношение на главните ни съперници.

Долуподписаните неправителствени организации, всичките законно вписани в регистъра на туристическите сдружения към отрасловото министерство, поддържаме за министър на туризма доктор Мартин Захариев, заместник-председател на Националния ръб по туризъм, към сегашния миг!

Д-р Захариев постоянно е имал своя гражданска и експертна позиции, които е отстоявал от момента, в който през 2014 година беше основано Министерството на туризма. Той има нужния административен и управнически опит, с цел да ги приложи в качеството се и като министър на туризма.

Д-р Мартин Захариев е приключил право в Софийския университет, специализирал е медиен мениджмънт в Съединени американски щати и Англия, защитил е дисертация „ Дигитализация на бизнеса в туризма “. През последните 30 години се занимава с частен бизнес в региона на медиите, телекомуникациите, маркетинга, високите технологии и туризма. Бил е народен представител в 42-то Народно заседание като гражданска квота.

Той получава заем на доверие от нас и имаме вяра че ще оправдае упованията ни.

Нашите организации се сплотиха и към 10 съществени целта, които доктор Мартин Захариев и екипът му би трябвало да осъществят в границите на цялостния период на мандата.
Подчертаваме, че ние няма да бъдем безкритични, само че ще сме градивен коректив на всичко, което се случва в българския туризъм.

Предлаганите от нас цели са:

1. Приоритизиране на бранш туризъм, като държавна политика и съответното му почтено финансиране в бюджет 2025 година

2. Изработване и приемане на напълно нова Национална тактика за стабилно развиване на туризма в Република България – Спешна актуализация!

3. Консолидация на туристическите сдружения в бранша посредством основаване на Национална хотелиерска и ресторантьорска камара и Национална туристическа организация.

4. Дигитална промяна на бранша. Единна осведомителна система за консолидиране на данните и регистрите в бранш „ Туризъм “.

5. Нов метод към Националния маркетинг на „ Destination Bulgaria “, като част от новата държавна идея за създаване на „ Бранд България “.

6. Постоянно повишение на квалификацията на човешки запаси и работна мощ посредством формите на дуалното образование и платените стажове

7. Създаване на гаранционен фонд за застраховане на отговорността на туроператорите, който е поръчител за правата на потребителите при неосъществени пътувания.

8. Улесняване на процеса за издаване на електронни визи, съобразено с единната визова политика на Европейски Съюз.

9. Фокус към националните курорти, които са лицето на българския туризъм. Те би трябвало да бъдат развивани с опция за превръщането им в целогодишна дестинация, като се употребява целият им капацитет. Изготвяне на приспособена към актуалните провокации подзаконова нормативна рамка, която да регламентира статута на националните ни курорти.

10. Активна законодателна активност в границите на 49-то Народно Събрание. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР