От начина, по който ползвате Google, Фейсбук и сие, зависи

...
От начина, по който ползвате Google, Фейсбук и сие, зависи
Коментари Харесай

Биг Брадър ни следи чрез социалните мрежи

От метода, по който ползвате Гугъл, Facebook и сие, зависи какъв брой " следи " оставяте след себе си. Интернет-търсачките и обществените мрежи знаят за вас повече, в сравнение с родната ви майка. Джеф Хамербахер, един от програмистите във Facebook, беше споделил, че най-хубавите мозъци от неговото потомство мислят единствено по какъв начин да примамят хората към рекламите във Facebook и беше нарекъл това развиване трагично, съобщи Дарик.

Ако продължавате да се чудите по какъв начин по този начин в браузъра ви мигновено се явяват настойчиви предложения за застраховка живот незабавно, откакто сте почнали да упражнявате някой опасен спорт, или пък спецслужбите стартират да демонстрират интерес към Вас, откакто в Гугъл сте потърсили информация за радиоактивни субстанции, очевидно не сте осведомени с съществуването на някои функционалности, за които ще стане дума по-долу. 70-те шпиони на Гугъл Концернът Гугъл предлага повече от 70 разнообразни продукта, измежду които браузър, поща, търсачка, преводач, системата Андроид и така нататък

Почти всеки от тези артикули събира информация за потребителите. Как става това? Да предположим, че ползвате браузъра Гугъл Chrome и сте влезнали в уеб страницата на някой онлайн-магазин, превключили сте на желания от вас език, показали сте града, в който живеете, и сте избрали търсения от вас артикул, да вземем за пример сокоизстисквачка. След това се случва следното: уеб сайтът предава на браузъра посредством така наречен бисквитки информация за вашите желания, да вземем за пример: Николай от София желае да пие прясно изстискан плодов сок.

След като знае от какво се интересувате, Гугъл " продава " тази информация на рекламодатели. Защото е прекомерно допустимо Николай да демонстрира интерес също и към здравословно хранене или към нови кухненски електроуреди. След това Youtube, който също е част от империята Гугъл, стартира да ви бомбардира с реклами на тематика спорт и здравословно хранене и да ви предлага да си купите нещо - да вземем за пример тостер евтино. И всичко това става единствено въз основа на информацията, която сте подали посредством една-единствена основна дума, въведена в търсачката. Освен това Гугъл събира информация и за компютърното ви устройство, за операционната му система и интернет-връзка.

Facebook знае за Вас съвсем всичко Събирането на информация във Facebook също става благодарение на " бисквитки ". Ако натиснете " одобрявам " или " показа ", Facebook незабавно записва визитата ви, даже и да сте излезли от обществената мрежа. Facebook обаче се стреми да ви задържи колкото се може по-дълго време в мрежата си и употребява за това " хватки " като бутона " одобрявам ", визити на други уеб сайтове, персонални данни и информация за другари.

Един образец: разполагайки със лист на вашите другари, Facebook знае, че скоро баба ви от Самоков има рожден ден. Няколко дни преди събитието стартират масирано да ви бомбардират с реклами на компании, които доставят цветя по домовете. А в случай че сте решили да отидете на празненство по случай Хелоуин (31 октомври), и сте се уведомили в мрежата къде можете да празнувате, гответе се за реклами на карнавални костюми за Хелоуин.

И в Русия не е по-различно Програмистът от Санкт Петербург Владислав Велюга е ревизирал какво знае съветската обществена мрежа " Вконтакте " за своите консуматори. Оказало се, че тя събира не по-малко данни за тях, в сравнение с да вземем за пример Facebook. Дори по-лошо: съветската мрежа съхранява данни освен за интернет-връзката, употребените приложения, местоположението и всички дейности в обществената мрежа, само че също по този начин и информация за съответния интернет-доставчик, номера на телефона, серийния номер на SIM-картата, електронните адреси и идентификационния номер (id) в обществената мрежа. На процедура това значи, че всяко деяние в обществената мрежа елементарно може да бъде обвързвано с притежателя на съответната SIM-карта. Велюга е провел опита си с операционната система Андроид.

Каква информация се събира за вас зависи от това по какъв начин ще влезете в обществената мрежа - с протокол за шифрована връзка в компютърната мрежа ( " https " ) или със беззащитен протокол ( " http " ). В първия случай интернет-доставчикът вижда единствено това, че сте в мрежата, само че не и какво вършиме в нея - дали четете нещо, гледате видео и така нататък Ако обаче влезете на уеб страницата с протокол " http ", тогава доставчикът знае всичко, което вършите в мрежата. Поради тази причина доста хора избират да пазарят в интернет със предпазения протокол " https ". Интернет-доставчикът не съхранява самите файлове, а записва единствено информациите за обособените дейности на дадения консуматор. В Русия законът задължава доставчиците да съхраняват тези информации в продължение на 3 години. Информациите се съхраняват за потребностите на държавните органи, които организират оперативно-разследваща активност или подсигуряват сигурността на страната. Онези консуматори на интернет, които се безпокоят за отбраната на своите данни в мрежата, употребяват VPN или браузъра Tor, който шифрова всички търсения на клиента. Само че сходни лица мигновено се оказват съмнителни за правоохранителните органи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР