От началото на войната в Украйна повече от 4 милиона

...
От началото на войната в Украйна повече от 4 милиона
Коментари Харесай

Украински бежанци у нас вече могат да се възползват от безплатна психологична помощ

От началото на войната в Украйна повече от 4 милиона украинци потърсиха леговище в страните от Европейския съюз.

Още през 2022 година страните членки одобриха решение за използване на Директивата за краткотрайна отбрана (приета през 2001 г.), с цел да обезпечат на бежанците протекция и поддръжка.

Така статутът за краткотрайна отбрана обезпечи на украинските жители достъп до обществени помощи, жилище, пазар на труда, обучение и медицински услуги в страната от Европейски Съюз, която ги е приела.

Освен от безвъзмездна незабавна здравна помощ обаче украинските бежанци имат потребност и от среща с терапевт. Това към този момент е допустимо у нас и то гратис.

Програмата за цифрова терапия iFightDepression е създадена в границите на план за поддръжка на психологичното здраве на украинските бежанци (MESUR). Тя разрешава онлайн среща с терапевт, която може да бъде с изключение на на български и украински, също и на още 15 спомагателни езика.

„ Българският пазар е един от най-важните в границите на плана, защото проблемите на психологичното здраве в страната са стигматизирани от години. В реалност депресията следва да се преглежда като всяко друго заболяване и се нуждае от професионално, клинично валидирано лекуване. Нашият български сътрудник „ Сдружение за дейна и отворена връзка “ прави страхотна работа в популяризирането на сходен метод, подсилен от Европейската комисия “, споделя доктор Пьотр Точиски, който е член на борда на плана MESUR.

Онлайн лекуването предлага както професионална среща с терапевт, по този начин и принадлежности за самопомощ. На уеб страницата на iFightDepression има и тест, който да ревизира за съществени признаци и признаци на меланхолия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР