От началото на войната в Украйна около 1 млн. души

...
От началото на войната в Украйна около 1 млн. души
Коментари Харесай

Полша вече изпитва трудности с помощта за украинските бежанци

От началото на войната в Украйна към 1 млн. души са минали през югоизточния град Жешов в Полша, който се намира едвам на 100 км от границата с Украйна. Оттогава градът е приел повече от 100 хиляди украински бежанци, а популацията се е удвоило. Краят на войната не се вижда, а Жешов и други полски градове като него би трябвало да намерят метод да интегрират украинските бежанци.

Полша съумя да се оправи с първичното посрещане на бягащите от войната - доброволци чакаха бежанците на жп гарите с топла храна, локалните управляващи приспособиха спортните комплекси в хранилища за филантропична помощ, а комерсиалните центрове се използваха за заслон.

Сега обаче, когато чувството за изключително състояние избледнява, градове като Жешов са изправени пред ново предизвикателство - по какъв начин да интегрират тези украинци, които са решили да останат. Макар и доста бежанци от този момент да са се преместили в други градове в Полша или в други страни в Европейски Съюз, а други да са се върнали в Украйна, тези, които към момента са в Полша, оказват спомагателен напън към към този момент напрегнатия жилищен пазар и затегнатите локални бюджети, написа в разбор сп. Politico.
Реклама
Жешов е образец за предизвикателство пред градовете в цялата страна. От 3.2 млн. украинци, които избягаха в Полша, 2.2 млн. живеят в градове, съгласно отчет на полските управляващи, оповестен предишния месец. Населението на столицата Варшава е повишено с 15%, това на Краков - с 23%, а на Гданск - с 34%.
Много украинци желаят да останат в Полша
Скорошно изследване на социологическата организация ARC Rynek i Opinia демонстрира, че 58% от украинците в Полша имат намерение да останат, до момента в който войната продължава, а 27% споделят, че възнамеряват да останат вечно.

Местните управляващи би трябвало да измислят дълготрайни тактики за интеграция, в това число всеобщо разширение на учебните заведения и основаване на нови работни места, счита Марек Войчик, регулаторен специалист в Асоциацията на полските градове. " В началото ставаше дума за гарантиране на съществена сигурност: помощ, храна, облекла, жилища, сподели той. Но в този момент преминахме към втората фаза. "

Благодарение на механизъм за изключителни обстановки, задействан от Европейски Съюз, украинските бежанци могат законно да живеят и работят в целия блок. Имат право и на същите компенсации като полските жители: здравно обезпечаване, гратис публично обучение, детски надбавки.
Реклама 27% от украинските бежанци желаят да останат в Полша и след войната
Повечето украински възпитаници приключват образователната си година отдалечено, само че в случай че останат в Полша, ще би трябвало да се интегрират в полската система и да научат езика. Това значи по-големи класове и повече учители. " Има градове, в които има толкоз доста нови деца, че би трябвало да се построят няколко или дузина нови учебни заведения и детски градини ", споделя Войчик. Във Варшава, която е дом на към 100 хиляди украински бежанци, " в случай че всички украински деца желаят да учат в учебно заведение, тогава ще ни би трябвало четири пъти повече инфраструктура, която имаме през днешния ден за младите бежанци ", прибавя той.

Другият очертаващ се проблем е жилищното настаняване. В цялата страна полски поданици са приели към 700 хиляди бежанци в личните си домове, а доста бежанци населяват краткотрайни жилища. Но тези краткосрочни решения не могат да се оправят с по-голям проблем: пазарът на наемите на жилища в множеството полски градове към този момент усеща напън - търсенето към този момент надвишава предлагането и цените се повишават.
Парични проблеми - къде е Европейски Съюз?
Полските кметове се нуждаят от повече пари, с цел да се приспособяват към обстановката. През първия месец на войната полското държавно управление сътвори незабавен фонд от 500 млн. злоти (109 млн. евро), с цел да помогне на локалните управляващи. Тази поддръжка към момента не е довела до особена смяна, защото чак в този момент средствата стартират да се отпускат.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Данъци и обезпечаване 3 Икономика 1 Данъци и обезпечаване 2 Войната в Украйна 3 Пловдив 1 Пловдив 2 Икономика 3 Предприемач Реклама
Но Варшава се бори да откри нови средства за покриване на тези спомагателни разноски - и търси помощ от Европейски Съюз. До момента Брюксел е отпуснал 144.6 млн. евро на Полша като част от нов фонд, ориентиран към подкрепяне на страните, най-засегнати от бежанската рецесия. Брюксел също по този начин съобщи, че Полша може да употребява 1.2 милиарда евро неизползвани средства от REACT EU, част от помощта на блока за възобновяване след пандемия за политики в поддръжка на украинските бежанци.

Според Павел Шефернакер, министър, отговарящ за помощта за Украйна, това е незадоволително. " От самото начало казахме, че помощта, която предоставяме, се показва в милиарди, а не милиони евро. Помощта на Европейски Съюз за страни, които оказват помощ на бежанците, също би трябвало да възлиза на милиарди евро ", сподели той пред полските медии в края на май.

Миналата сряда Европейската комисия утвърди националния проект за възобновяване на Полша, съгласно който страната може да получи към 24 милиарда евро под формата на безплатни средства и 12 милиарда евро евтини заеми. Очаква се това да ускори способността на Варшава да отговори на притока на украински бежанци. Сделката обаче изисква държавното управление да извърши избрани стъпки, в това число да реши проблемите с господство на закона, преди да получи достъп до парите.

Някои локални политици - измежду които Рафал Тшасковски, кметът на Варшава - приканиха Европейски Съюз да изпрати средства непосредствено на районните управляващи, а не на националното държавно управление.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР