От началото на войната в България са влезли над 330

...
От началото на войната в България са влезли над 330
Коментари Харесай

Над 5000 украинци са подпомогнали българската икономика

От началото на войната в България са влезнали над 330 000 украинци. В пика на рецесията в страната бяха настанени над 115 000 души, а към днешна дата към. Около половината от тях са настанени в държавни бази и хотели по новата филантропична стратегия.

Над 5600 са наетите на трудов контракт украински жители с краткотрайна протекция в България, което съставлява над 15% от работоспособното население от бягащите от войната. В тази численост от над 5600 души не влизат наетите на цивилен контракти и тези в изпитателен период, само че все пак е най-високият % интегрирани бежанци, който страната е успявала да реализира в най-новата си история и то в границите на 3 месеца.

Наетите са разпределени в съвсем всички области на страната, в 20 бранша от стопанската система в 9 разнообразни професионални посоки.

Работните браншове се разпростират в следните направления: от хотелиерство и ресторантьорство, административни и спомагателни действия до строителство и професионални действия, и научни проучвания, и IT. Още при започване на рецесията IT секторът съобщи, че се нуждае от към 30 000 фрагменти, а текстилната индустрия може да поеме към 20 000. В другите сектори към този момент има назначени украинци като ръководители, експерти, техници, спомагателен и административен личен състав, както и хора с специалности, не изискващи специфична подготовка.

От държавната осведомителна работа напомнят, че от 6 юни Агенцията по заетостта стартира стратегия, с която да подкрепи украинските бежанци с краткотрайна протекция. По 356 лева за 3 месеца ще бъдат предоставени за наеми и режийни разноски на украински жители, които са почнали работа в България. Освен това страната ще обезпечи на работодателите, наемащи бежанци минимална работна заплата и осигуровки за същия период. Парите са обезпечени от Европейски Съюз по план „ Солидарност ”, финансиран посредством Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” 2014-2020 година.

В интервала на субсидираната претовареност работодателите ще получават средства за хонорари на наетите украинци в размер на минималната работна заплата (710,00 лева) и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и тласъци, покриващи разноските за всички дължими вноски за сметка на работодателя, според условията на Кодекса на труда и Кодекса за обществено обезпечаване.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР