От началото на войната срещу Украйна над 400 руски дипломати

...
От началото на войната срещу Украйна над 400 руски дипломати
Коментари Харесай

Къде са руските шпиони?


От началото на войната против Украйна над 400 съветски дипломати трябваше да изоставен Европа - по подозрениe, че са шпиони. Службите за сигурност считат, че Русия в този момент трансформира шпионските си способи.

" Казах на Москва, че си положително момче – човек с доста другари ", споделя единият мъж, до момента в който нервно дръпва от цигарата си. Другият слуша деликатно. " Москва реши, че би трябвало да станеш ловджия - т.е. ще би трябвало да се обезпечават информации - да вземем за пример секретни документи на НАТО ", споделя първият и дава на другия пачка банкноти – 1000 евро.

Всичко това наподобява на епизод от неприятен шпионски филм, само че е действителност – фрагментите са снимани от словашкото военно разузнаване. В средата на март словашките медии разпространиха видеото, което би трябвало да демонстрира по какъв начин съветският заместник-военен аташе в Словакия вербува разузнавач. В случая става дума за блогър, който написа най-вече за уеб сайтове, в които се популяризират тайни теории и проруски наличия.

Сходни опити за рекрутиране в Словакия е имало и във връзка с почитан боен. В резултат от това голям брой съветски дипломати бяха експулсирани от страната.

Прогонени са стотици хипотетични шпиони

От началото на войната против Украйна насам доста други страни постъпиха по същия метод: и трябваше да се върнат в Русия. Сред тях са и 40 руснаци, упълномощени в посолството в Берлин и в генералните консулства във Федералната република.

„ 40-те чиновници на съветските представителства в Германия, които експулсирахме, не са работили и един ден като дипломати по време на престоя си в страната “, съобщи в края на април немската външна министърка Аналена Бербок. Агентите са работили „ в продължение на години систематично против нашата независимост и против единството в нашето общество “, сподели още Бербок.
Редакцията предлага
Експулсираните са най-вече хора, считани за сътрудници на съветското военно разузнаване ГРУ и на външното разузнаване СВР. На първо време прогонените чиновници не могат да бъдат заместени от други, заради което броят на съветските дипломати в Германия в този момент е доста по-малък.

Москва би трябвало да промени методите си

Принудителното евакуиране на стотици сътрудници, някои от които доста опитни, се прави оценка като сериозен удар. Европейските служби за сигурност считат, че Русия ще би трябвало да промени шпионската си активност, в случай че желае и отсега нататък се добира до информация от сферите на политиката, стопанската система, военните и научните проучвания.

Експертите по сигурността допускат, че хакерските атаки могат да се усилят. Те позволяват, че тези офанзиви ще бъдат ориентирани главно към информации, свързани с енергийната политика, глобите и оръжейните планове. Руски опозиционери и украински деятели евентуално също ще станат обект на офанзиви, предизвестиха неотдавна полските управляващи. Освен хакерските офанзиви могат да бъдат възкресени и по-стари.

Би могло да се допусна, че Москва в бъдеще ще употребява повече командировани шпиони, т.е хора, снабдени с подправена еднаквост, които ще пътуват в чужбина с избрана задача. Тези интервенции обаче ще бъдат затруднени от лимитираните въздушни връзки сред Русия и Европейски Съюз, от визовия режим за руснаците и от нарасналата зоркост на западните служби за сигурност. Все отново, както означават специалистите на Запад, руснаците разполагат с логистични мрежи, които биха могли да се употребяват за тайни пътувания.

Могат да бъдат употребявани и " незаконни "

Възможно е Москва да съживи в идващите години и една извънредно скъпа и рискована форма на шпионажа – така наречен „ Програма за конспиративност “. По време на Студената война към нея прибягва Комитет за Държавна сигурност (на СССР), а през днешния ден тя се ползва от една от дирекциите на външното разузнаване СВР.

„ Нелегалните “ - това са шпиони, изпращани с измислени биографии и под прикритие в дадена страна, където остават дейни в продължение на години и даже на десетилетия. Те нямат дипломатически статут, заради което не са застрашени от наказателно гонене, в случай че бъдат разкрити. Прикритието се състои в множеството случаи в това, че те играят ролята на най-обикновени жители – естественото съседско семейство.

До момента са били разкривани доста малко такива „ незаконни “. В Германия през лятото на 2010 година да вземем за пример бе разкрито семейство, което от 1980-те години шпионирало за Москва. Андреас и Гудрун Аншлаг, каквото име те били възприели, получиха няколкогодишни присъди, само че в последна сметка бяха предадени на Москва.

Преди няколко години бе в ход взаимен план на европейските вътрешни разузнавания, ориентиран към разкриването на този тип шпиони, наричани в Русия „ децата знамение “. Успехът на плана обаче бе по-скоро непретенциозен.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР