От началото на войната почти 1 млн. души са напуснали

...
От началото на войната почти 1 млн. души са напуснали
Коментари Харесай

За първи път точни данни. Близо един милион души са напуснали Русия от началото на войната

От началото на войната съвсем 1 млн. души са напуснали Русия, заяви Европейската организация за гранична и брегова защита Frontex. Точният им брой за интервала 24 февруари - 22 август е 998 085 души.

Институцията отбелязва нищожен спад в темповете на емиграцията през последната седмица, когато няколко европейски страни отхвърлиха да издават визи на съветски жители.

Точни данни за броя руснаци, напуснали страната си след началото на войната в Украйна, излизат за първи път.

Първите известия за по-организирано овакантяване на Русия пристигнаха през декември 2021 година Тогава неправителствени организации преброиха над 1000 души, отпътували от страната си по политически аргументи и водени от боязън от гонене.

Профилът на отпътувалите беше обвързван с дейна опозиционна активност или с изложение на гражданска позиция, а количествените данни - непълни, откакто самостоятелната социологическа активност към този момент не беше осъществима.

През 2021 година Кремъл затвори медии, ожесточи ограниченията си против участници в митинги, арестува редица опозиционни дейци и усили използването на дълго трупано репресивно законодателство против изложение на мнение.

С експанзията на Русия против Украйна в страната беше въведена военна цензура. Нарушаването й планува до 10 години затвор. Сред възбраните е в това число и определянето на войната като война и публикуването на информация за нея, която не е получена от Министерството на защитата на Руската федерация.

В началото на август украинският президент Володимир Зеленски прикани западните страни да прекратят издаването на визи на съветски жители. Той дефинира предлагането си като метод да се повлияе на президента Путин да спре бойните дейности в Украйна.

Въпросът ще бъде прегледан на съвещание на Съвета на Европейски Съюз в края на август, само че занапред е ясно, че измежду страните членки няма единодушие по този въпрос. Преди общото решение някои страни към този момент не разрешиха или ограничиха издаването на визи за руснаци. Това са Естония, Латвия, Литва и Чехия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР