От началото на войната насам се разпространяват все повече фалшиви

...
От началото на войната насам се разпространяват все повече фалшиви
Коментари Харесай

Проверка на фактите: Купил ли е Зеленски две яхти и бижута за 1,1 млн. долара

О т началото на войната насам се популяризират от ден на ден подправени вести за Володимир Зеленски: той си купувал яхти, а брачната половинка му - скъпи бижута. Това посочва Катрин Весоловски за . 

С каква цел се прави всичко това?

Финансовата поддръжка и доставките на оръжие за Украйна още веднъж са огромна тематика за международната политика. " В стратегически проект Западът към момента стои зад Украйна, само че тъкмо тази година се намираме във значима повратна точка ", споделя Юлия Смирнова, специалист по дезинформацията в Института за стратегически разговор. Тя е уверена, че Русия се пробва да подкопае солидарността с Украйна благодарение на дезинформация и агитация. 

Една от главните цели на дезинформационните акции е украинският президент Володимир Зеленски. " Зеленски е знак на Украйна, знак на украинската опозиция, заради което доста офанзиви са ориентирани персонално към него ", показва Смирнова. Роман Осадчук, който изследва съветската дезинформация за американския мозъчен концерн Atlantic Council, удостоверява думите ѝ. " Ако опетниш имиджа на Зеленски, опетняваш и имиджа на Украйна. "  

Проучванията на Дъждовни води също демонстрират, че Володимир Зеленски и фамилията му неведнъж са били обект на антиукраинска дезинформация. През последните месеци се популяризират погрешни изказвания за хипотетичния разхитителен метод на живот на Зеленски и брачната половинка му. Дъждовни води ревизира обстоятелствата за две скорошни изказвания, които набраха огромна известност.

A journalist who uncovered a scheme used by Zelensky’s aides to buy two luxury yachts – “My legacy ” and “Lucky Me ” has published a follow-up investigation, explaining how both yachts ended up being back on the market and what else was purchased-
— BDiggin (@bdaswon)
Зеленски е купил две първокласни яхти за милиони долари

Твърдение: Володимир Зеленски е купил две яхти на стойност 75 милиона $, настояват многочислени консуматори на обществените медии. Разпространяват се и хипотетични доказателства за покупката. 

Украинският президент бил купил яхтите с имена " Lucky Me " и " My Legacy " , се твърди в обществените мрежи

Проверка на обстоятелствата: погрешно

Според изказванието, което се популяризира главно в Съединени американски щати, Зеленски не употребява парите от американската помощ за Украйна, с цел да пази страната си от Русия, а с цел да води " ексцентричен метод на живот ". Публикациите за това се радват на огромен интерес. Един пост в платформата Х, оповестен през ноември, има повече от четири милиона преглеждания. Твърдението обаче не дава отговор на истината - и двете яхти към момента се продават.

Предполагаемите контракти за покупко-продажба, които се популяризират онлайн, и които би трябвало да потвърждават, че украинският президент е купил яхтите с имена " Lucky Me " и " My Legacy ", са подправени. И двете към момента се продават, както демонстрира едно просто търсене в Гугъл. 

Според подправените документи яхтите са продадени надлежно на 18 и 25 октомври от " Mediterranean Yacht Brokers Association " (MYBA) на доверениците на Зеленски Борис и Серхий Шефир - даже не на самия украински президент. Организацията обаче към този момент не се назовава по този начин - през 2008-а година тя трансформира името си на " MYBA The Worldwide Yachting Association ". Освен това сега нейното лого е друго от показаното в документите. Чрез търсенето по изображения в Гугъл намерихме остарелия непопълнен документ, употребен за фалшификацията. Той е качен в мрежата преди седем години.

Въпреки това би трябвало да се означи, че по отношение на Зеленски и Серхий Шефир фактически имаше обвинявания в корупция. В " Досиетата " Пандора " интернационален екип от публицисти разкри, че Зеленски е продал на Шефир дял в офшорна компания на един от английските Вирджински острови, преди да стане президент през 2019-а година. До момента никой от двамата не е коментирал обвиняванията.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР