От началото на войната между Израел и палестинската ислямистка групировка

...
От началото на войната между Израел и палестинската ислямистка групировка
Коментари Харесай

Експлозивите, използвани срещу Газа, се равняват на две атомни бомби

От началото на войната сред Израел и палестинската ислямистка формация " Хамас " израелската войска е хвърлила над 25 000 тона експлозиви върху линията Газа, което се равнява на две атомни бомби, заяви през вчерашния ден основаният в Женева Европейско-средиземноморски център за наблюдаване на човешките права ( " Юро-мед екран " ). 

Според правозащитната организация израелската войска е оповестила, че е бомбардирала над 12 000 обекта в палестинския анклав. При ударите е употребявано рекордно количество експлозиви, което надвишава 10 кг взривни субстанции на човек. " Юро-мед екран " акцентира, че тежестта на атомните бомби, хвърлени от Съединени американски щати върху японските градове Хирошима и Нагасаки през август 1945 година, възлиза на към 15 000 тона експлозиви.

Поради софтуерното развиване експлозивите, хвърлени върху Газа, сумарно може да са два пъти по-мощни от атомна бомба, отбелязва правозащитната организация. Това значи, че разрушителната мощ на експлозивите, хвърлени върху Газа, надвишава тази на бомбата, употребена срещу Хирошима. " Юро-мед екран " означи, че площта на японския град е 900 квадратни километра, до момента в който площта на Газа не надвишава 360 квадратни километра.

В изказването на правозащитната организация се акцентира, че Израел употребява бомби с голяма разрушителна мощ, някои от които варират от 150 до 1000 кг. " Юро-мед екран " цитира неотдавнашно изказване на израелския боен министър Йоав Галант, че единствено върху град Газа са били хвърлени повече от 10 000 бомби.

Документирано е, че Израел употребява интернационално неразрешени оръжия при нападенията си против палестинския анклав, показва " Юро-мед екран ". Става въпрос за касетъчни и фосфорни муниции, които съдържат прилепчиви по кожата токсични субстанции, реагиращи бързо на О2 и причиняващи тежки изгаряния от втора и трета степен.

Екип на " Юро-мед екран " е документирал, че в Газа има случаи на пострадвания при израелски въздушни удари, които наподобяват на контузии, породени от касетъчни муниции. Въпросните оръжия предизвикват дълбоки рани, като шрапнелите нанасят тежки изгаряния и водят до разтопяване на кожата, а от време на време и до гибел. Фрагментите от касетъчните муниции предизвикват необикновени отоци и отравяния на тялото, както и вътрешни пострадвания от транспарантни фрагменти, които не се виждат на рентгеновите фотоси. 

Използването от Израел на мощни експлозиви в гъстонаселени региони съставлява най-голямата опасност за цивилното население в актуалните въоръжени спорове, предизвестява " Юро-мед екран ". 
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 850

Правозащитната организация подчертава, че разрушителните и случайни набези на Израел са в нарушаване на интернационалното филантропично право, съгласно което отбраната на цивилното население е наложителна във всички случаи и при всевъзможни условия и че убийството на цивилни се смята за военно закононарушение както при интернационалните, по този начин и при местни въоръжени спорове. Нарушаването на това условие може да бъде еднакво на закононарушение против човечеството.

Хагските конвенции от 1899 година и 1907 година и Женевската спогодба от 1949 година уреждат главните права на индивида по време на война, с цел да се предотвратят смъртоносните последствия за здравето от оръжия, които са неразрешени от интернационалното право. Използването на някои неразрешени оръжия  може да провокира " геноцид ".

Член 25 от Хагския устав за законите и обичаите на сухопътните войни гласи: " Забранява се нападението или бомбардирането с каквито и да е средства на градове, села, жилища или здания, които не са предпазени ", напомня " Юро-мед екран ".

Освен това член 53 от Четвъртата женевска спогодба гласи: " Забранява се всяко заличаване от страна на окупационната власт на недвижима или персонална благосъстоятелност, принадлежаща самостоятелно или групово на частни лица, на страната, на други обществени органи или на обществени или кооперативни организации, с изключение на когато такова заличаване е безусловно належащо заради военни интервенции ". Нарушенията на член 147 от Четвъртата женевска спогодба се смятат за тежки нарушавания на правото на въоръжения спор и затова за военни закононарушения.

Европейско-средиземноморският център за наблюдаване на човешките права приканва за основаването на самостоятелна интернационална комисия, която да проверява какво количество експлозиви и неразрешени от интернационалната общественост оръжия са употребявани от Израел против цивилни в линията Газа, написа Българска телеграфна агенция.

Правозащитната организация също по този начин моли към интернационалната общественост " да потърси отговорност от всички виновни за тези безчовечен набези и да предприеме всички нужни ограничения, с цел да подсигурява правдивост за палестинските жертви ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР