От началото на войната хиляди украинци се опитват да избягат

...
От началото на войната хиляди украинци се опитват да избягат
Коментари Харесай

В тези условия всички се превърнаха в зверове: какво става на руско-естонската граница?


От началото на войната хиляди украинци се пробват да избягат от Русия през Естония. Но са принудени да чакат дни наред. " Ако по този начин се отнасят с хората по границите, какво вършат със пандизчиите? ", питат се те.

За доста украинци в  бягството към Европа е повече от тежко пътешестване, за което би трябвало дълго да се приготвят. То е битка за оцеляване.

" Всички се трансфораха в зверове "

След като е принудена да чака в сурови климатични условия в продължение на шест дни на контролно-пропускателния пункт от съветската страна на границата с Естония, Аника схваща, че съветските управляващи изцяло са изгубили човечността си. " Плачех, ридаех, когато виждах дребните деца, какъв брой грубо беше всичко това и по какъв начин в тези условия всички се трансфораха в зверове ", споделя тя.

Когато през 2014 година стартират военните дейности в Донецк и Луганск, а с тях пристига и " съветският свят ", Аника (чието име е променено от съображения за сигурност) заменя селото, в което живее,, за относителното успокоение на столицата Киев.
Редакцията предлага
Щом стартира войната на 24 февруари тази година, тя се пробва да се свърже с родителите си, които са останали в Донецк. След време съумява да ги открие в Москва, където са избягали, тъй като пътят към Русия е надалеч по-лесен за бягащите от окупираните региони.

След като прекарва 10 дни в Русия, тя потегля за Естония, където на границата чакат най-малко 2000 души, както и дълга опашка коли.

Украинци, които желаят да изоставен Русия, са блокирани на границата

Според Аника съветските граничари съзнателно държат украинските жители на опашката, до момента в който пропущат през границата хора от други националности. След 4 дни на опашка, за чакащите изискванията стават непоносими. " Чувстваше се като че ли температурата навън е 20 градуса под нулата. Опитахме се да се скрием, тъй като ръцете ни замръзваха ", споделя Аника, описвайки тълпата, стояща под проливния дъжд, траял два дни. " Всичките ми облекла бяха мокри. Изсипах по чаша вода от всяка обувка ". За 24 часа са пропуснати единствено петима украинци.

Доброволческата мрежа " Приятели на Мариоупол "  потвърждава, че през последната седмица на септември хиляди бежанци са били възпрепятствани да изоставен Русия. " Руските гранични управляващи постановиха доста по-строг надзор. Опитват се да заловен хора, евентуално мъже, които се пробват да избягат от мобилизацията в Русия ", споделя Александра Аверджанова, член на управителния съвет на организацията.

Когато Аника най-накрая идва в Естония, се чуди по какъв начин е допустимо сходно нещо да се случва в 21 век. " Ако по този начин се отнасят с хората по границите, какво вършат със пандизчиите, с военнослужещите? ", пита се тя.

Естония също усложнява прекосяването

През лятото доброволци предизвестиха, че назрява филантропична рецесия, защото доста украинци не се позволяват на територията на Естония. Роденият в Донецк Данило е бил на посетители на родственици в Русия, когато нашествието от 24 февруари трансформира света му. Той знае, че не разполага с задоволително пари, с цел да се върне в.

В продължение на пет месеца 25-годишният мъж работи незаконно, с цел да оцелее и да събере средства, с които да напусне Русия. Данило е обезверен - с цел да работи законно в страната, би трябвало да придобие съветско поданство, което той не желае.

В средата на август младият мъж взема решение да опита да премине в Естония през контролно-пропускателния пункт Нарва, с цел да се. " Попитаха ме за какво съм останал толкоз дълго в Русия ", споделя Данило за естонските граничари, които три часа по-късно му отхвърлят да влезе в страната, тъй като е напуснал Украйна преди началото на войната. Така на Данило се постанова да спи под намерено небе.

Украинските бежанци чакат да изоставен Русия в тежки условия.

След като граничните управляващи му оферират да се върне с документи, с които да подсигурява, че е екскурзиант и има билети за връщане, той го прави, само че те още веднъж му отхвърлят и го отпращат. На идващия ден той минава безпроблемно във Финландия, макар че това значи доста по-дълго пътешестване.

На стотици украинци е отказано влизане в Естония

Естонските управляващи удостоверяват, че от началото на войната на най-малко 1091 украинци е било отказано влизане в Европейския съюз през Естония. Само през септември на 306 украинци е отказано - три пъти повече, в сравнение с през първите три месеца на войната.

" Една от аргументите за недопускане на обещано лице в страната може да бъде застрашаване на публичния ред или националната сигурност ", декларира Егерт Белицев, началник на естонския отдел за граничен надзор. От 24 февруари до момента в Естония са влезнали към 109 000 украински жители.

" Сред тези, на които е отказано влизане, са да вземем за пример хора, които живеят и работят в Русия отдавна и които не идват в Естония като бежанци, а по-скоро като туристи или с цел да посетят родственици или другари ", споделя Белицев.

" Не пускаме всеки, който твърди, че е украинец "
Въпреки че няма правно съображение за това, естонските управляващи наподобява имат друго отношение към мъже от окупираните украински региони,

Пред Дъждовни води и различен украински емигрант споделя, че граничните чиновници в Нарва са му отказали да влезе в Естония, тъй като е обитавал прекомерно дълго в Русия. Той е напуснал Украйна след нашествието на 24 февруари, само че е избрал по-лесния вид - двуседмично пътешестване през Русия до естонската граница.

" Не пускаме всеки, който твърди, че е украинец ", споделя Каймо Кууск, дипломат на Естония в Украйна. " За прекалено много време в Русия не се считат две седмици. Става дума за повече от 10 години. "

Подобни изказвания обаче не се удостоверяват на процедура. Твърдият метод на Естония не регистрира провокациите, пред които са изправени украинците, бягащи от войната. Доброволци споделят, че от време на време бежанците се нуждаят от седмици, с цел да провеждат пътуването си и да се възстановят след бягството от раздираните от войната региони на Украйна.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР