От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили

...
От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили
Коментари Харесай

ВМС са унищожили 4 плаващи мини в наши води от началото на войната в Украйна

От началото на военния спор в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири плаващи мини в наши води, сподели през днешния ден пред публицисти командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов. Броят на получените сигнали за плаващи обекти надвишава към този момент 60. По всеки от тях Военноморски сили са реагирали неотложно и са изпращани кораби, вертолети, изясни Михайлов. По думите му огромна част от сигналите на процедура са били за елементи от зенитни ракети, стартови мотори, от време на време даже за торби за отпадък, само че моряците са реагирали.



Следим непрестанно и атмосферните условия в северозападната част на Черно море, добави Михайлов. Той посочи, че симулациите демонстрират, че при огромно неспокойствие и мощен вятър в тази зона, мините, носени от теченията, могат да доплават до нашите крайбрежия за 10 до 12 дни. Когато има такива условия, се правят контролни обследвания, с цел да бъдат открити възможните мини по най-бързия метод, уточни Михайлов.

Морските мини, употребявани в спора, и до този миг пристигнали до нашите крайбрежия, са с диаметър 53 сантиметра, добави командирът на Военноморски сили. Той описа, че изключително когато вълнението е над един бал, откриването им е извънредно мъчно - главно с образни начини и локационни станции.



Контраадмирал Михайлов разяснява обстановката в Черно море при брифинг за провеждащото се у нас водолазно обучение „ Тритон 23 “. В него вземат участие Военноморски сили на България, Румъния, Турция, Италия и Съединени американски щати. Михайлов акцентира, че Варна е за трети път хазаин на учението, което разрешава взаимна подготовка на водолазните експерти, които би трябвало да разчитат един на различен и да имат идентични тактики и процедури, съгласно стандартите на НАТО. От страна на България в „ Тритон “ вземат участие дълбоководна водолазна група, три водолазни групи за подводно взривяване, избавителният транспортен съд „ Протео “, две лодки и три катера. Един от акцентите в учението е наблюдаване за плаващи мини и за прикрепени взривни устройства към корпусите на корабите, квалифицирането на подводни апарати и унищожаването на дънни мини.

До началото на военния спор в Украйна процедурата при съществуване на плаваща мина беше да се подхожда с лодка и да се слагат взривни субстанции за унищожаването ѝ от борда, описа Михайлов. По думите му в този момент се употребяват водолазни експерти. Те отиват до мината, закрепват върху нея каквото е належащо, и по-късно се отдалечават. По този метод са унищожени всички открити в морските пространства на България мини, добави Михайлов. И посочи, че при този метод на риск е изложен един човек, а не целият екипаж на лодката.



Роботизираните системи, използвани за унищожаването на взривни устройства на сушата, в морето не са използвани, там всичко би трябвало да бъде свършено от индивида, сподели още Михайлов. Той акцентира, че към момента няма открити и защитни средства за водолазите, изключително като се има поради, че мините в морето са с доста огромно количество гърмеж. Дори в дребните това вещество е 20 кг, а нормално е над 100 кг, добави Михайлов. И заключи, че всичко в морето опира до уменията, подготовката, знанията, смелостта и хладнокръвието на водолазите.



Пред публицисти през днешния ден бе показано съвременно водолазно съоръжение. Бе направена и проява на дълбоководно втурване на водолази с беседка. Капитан втори сан Калин Караколев, пълководец на военно формирование, разясни, че това съоръжение се употребява за дълбочини над 60 метра. По думите му през тази година българските водолази са достигнали при пробно втурване до дълбочина от 72 метра, като опциите на „ Протео “ разрешават да се доближат 100 метра. При работата с водолазна беседка дейностите са по-скоро в аварийно-спасителен аспект, да вземем за пример за избавяне на екипаж на подводница, добави Караколев. Той посочи, че при втурване екипите и оборудването на тежките водолази надвишават 80 кг. При леководолазите тежестта може да стигне до 40 килограма
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР