От началото на валежната обстановка, която започна в четвъртък, 9

...
От началото на валежната обстановка, която започна в четвъртък, 9
Коментари Харесай

113 литра дъжд на квадратен метър са паднали във Вършец

От началото на валежната конюнктура, която стартира в четвъртък, 9 юни, до 12 часа на обяд през днешния ден, от синоптичните станции са регистрирани най-вече превалявания във Враца – 108 л/кв.м., в Рожен – 85 л/кв.м, в София – 85 л/кв.м., Драгоман – 69 л/кв. м и в Пловдив – 65 л/кв. м.

Това заяви пред БГНЕС Виктория Клещанова от Националния институт по метеорология и хидрология.

Климатичните станции са отчели сред 7:30 часа в четвъртък заран и 7:30 часа тази заран най-вече превалявания във Вършец – 113 л/кв.м, в Костенец – 80 л/кв.м и в Райково, Смолянско – 79 л/кв.м.

Най-много превалявания има в Северозападна България, също по този начин и в южните региони – в Смолянска област, в която през вчерашния ден имаше червен код, заключи Клещанова. Към момента в региона е разгласен оранжев код.

Заради поройните дъждове по-рано през днешния ден бе оповестено отчасти бедствено състояние в град Враца и квартал “Бистрец ”.

В края на юни Национален институт по метеорология и хидрология ще обобщят дали има нарастване в количеството дъжд по отношение на същия интервал на миналата година. „ Сега не може да се каже дали месецът е по-сух или по-мокър от нормалното “, сподели от своя страна Анастасия Кирилова от института, като посочи, че като цяло в обособени дни преваляванията са повече от нормалните.

Добрата вест е, че времето се усъвършенства при започване на идната седмица.

Все още ще има превалявания, само че те ще са по-малко – на по-малко места и по-малко като количество. „ Около средата на идната седмица дори над по-голямата част от страната ще доминира слънчево време, след обяд ще има краткотрайни превалявания. До края на месеца ще се редуват интервали с релативно по-стабилно време и време още веднъж с развиване на купесто-дъждовна облачност с краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии “, заяви още Кирилова.

Температурите се чака да бъдат нормалните за месец юни. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР