От началото на учебната година заваляха сигналите за некачествена храна

...
От началото на учебната година заваляха сигналите за некачествена храна
Коментари Харесай

Колко струва безплатната закуска на децата и кой контролира качеството на храната?

От началото на образователната година заваляха сигналите за некачествена храна в учебните заведения. Родители още не престават да се чудят за какво на децата се дават закуски, които не са най-хубавите за здравето им като да вземем за пример кифла с мармалад. Масова е пректиката да се отхвърля това, което се предлага в школата, а дежата да си носят приготвена в кутии домашна храна. Въпреки че става въпрос за безвъзмездни закуски и обяд, някои родители не са склонни на компромис.

Чуват се и апели средствата да бъдат предоставяни на фамилиите и те сами да закупуват храната на децата си и сами да избират каква да е тя. Като тук задачата е още веднъж да се подтиква по-здравословното хранене.

Оплакванията провокираха шефове на учебни заведения още веднъж да преразгледат договорите с доставчиците и да ревизират качеството на храна. А от Министерството на образованието и науката (МОН) припомнят, че всички артикули би трябвало да са в сходство със Закона за храните и Наредбата за хигиена на храните, издадена от Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и храните.

В отговор на питане от МОН дадоха отговор за Novini.bg, че 33,7 млн.лв. са планувани средства за добавка за подкрепяне храненето на децата от подготвителните групи и учениците от I-IV клас за 2020 година

Годишният размер на добавката за подкрепяне храненето за едно дете, по които се възнамеряват средствата, е 94 лева.за закуска за 1 възпитаник.

Средствата могат да се дават за закуска, мляко, зеленчуци или плодове или подкрепяне на обедното хранене на учениците от 1 до 4 клас в държавните и в общинските учебни заведения, обхванати в целодневната организация на образователния ден.

На този стадий средствата се дават на учебните заведения.

"Педагогическият съвет на всяко учебно заведение разисква с публичния съвет, в който има представители на родителите и общината, взема решение за типа на закуската – съществена или подкрепителна, която ще се дава ", обясниха още от МОН.

Оттам акцентират, че главната закуска обезпечава 20% от енергийното наличие на храната за деня на съответната възрастова група и се дава заран до 9,00 часа. Подкрепителната закуска (подкрепителното хранене) пък набира 10-15% от енергийното наличие на храната за деня за съответната възрастова група и се дава в огромното междучасие заран или след обяд.

Директорите на учебни заведения подават информация на първостепенния разпоредник коя от дейностите са избрали и показват броя на учениците в своето учебно заведение, които ще получават закуска или обяд. След това подписват контракт с компания за обезпечаване на една от определените действия. Когато е става дума за закуска, мляко, зеленчуци или плодове се подписва контракт сред шефа на учебното заведение и компанията, като в контракта се показва какъв брой дни в седмицата учениците получават закуска или плод.

По решение на шефа компанията може да предлага за координиране авансово оферта за седмично меню.

Избраната компания е задължена закуските да дават отговор на условията в Закона за храните и Наредбата за хигиена на храните, издадена от Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и храните.

Директорът и здравното лице в учебно заведение би трябвало да наблюдават дали се извършва седмичното меню и дали храната е прясно приготвена.

Контролът и оценка на сходството на качествените характерности на храните се прави от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

Подписано е Споразумение сред Министерството на образованието и науката, Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на здравеопазването за осъществяване на междуинституционален механизъм за надзор на храненето на децата и учениците в системата на предучилищното и учебното обучение, където са регламентирани отговорностите на всяко едно от трите министерства. РУО, РЗИ и регионалните дирекции по сигурност на храните управляват по места по какъв начин се реализира храненето, реагират при сигнали и взимат ограничения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР