От началото на шестата вълна на пандемията от Covid-19 в

...
От началото на шестата вълна на пандемията от Covid-19 в
Коментари Харесай

Над 20 000 медици с Омикрон

От началото на шестата вълна на пандемията от Covid-19 в Испания до в този момент са инфектирани над 20 000 медицински служащи, сочат данните на Министерството на здравеопазването.

Това основава изключителни компликации при обслужването на непрекъснато растящия брой пациенти.

Само за последните две седмици преди Коледните празници с новия вид Омикрон са диагностицирани 5200 лекари и медицински сестри, което е приблизително по към 370 дневно в цялата страна. Заради почивните дни
данните не са обновени и броят им е доста по-висок, прецизираха от Асоциацията на фамилните лекари и приканиха за незабавни ограничения от страна на държавното управление, които да обезпечат спомагателна помощ от медицински екипи. Според тях казусът е максимален в първичната грижа, където поради отпуските по болест, един фамилен доктор би трябвало да преглежда по към 70 пациенти дневно.

Говорителят на асоциацията Лоренцо Арментерос изясни, че сега множеството медицински центрове работят с 30 до 50% от потенциала си поради неналичието на лекари и непрекъснато растящия брой пациенти.

Във вторник беше маркиран нов антирекорд от близо 100 000 инфектирани с ковид и най-вероятно няма да е последният, откакто прогнозите са, че едвам във втората половина на януари ще бъде доближат пикът на шестата вълна.

Честотата на заразяване се съпоставя с тази на морбили, в лечебни заведения са към този момент над 8000 души, а тук-там интензивните отделения са надхвърлили с 30 на 100 потенциала си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР