От началото на руската инвазия в Украйна изпращането на оръжия

...
От началото на руската инвазия в Украйна изпращането на оръжия
Коментари Харесай

България снабдява Украйна с оръжие индиректно

От началото на съветската инвазия в Украйна изпращането на оръжия в раздраната от война страна е съществена ябълка на раздора сред русофилските и прозападните партии в България. Българският оръжеен бизнес обаче е доставял оръжие на Украйна още преди началото на спора, заобикаляйки директната продажба, показва EURACTIV. Само през предходната година България е изнесла непряко оръжия за Украйна за най-малко 1 милиард $, разясняват източници на изданието.

Българската оръжейна промишленост има рекордни продажби в чужбина, главно в Полша и Румъния, откъдето по-късно оръжието се изпраща в Украйна. Големите държавни оръжейни фабрики в Сопот, Карлово и Казанлък, регистрират 100% растеж на продажбите.

„ Българските оръжейни компании не продават непосредствено оръжия и муниции на украински компании, тъй като има процедура това да се случва по непознати стратегии “, изяснява пред EURACTIV Велизар Шаламанов, някогашен длъжностен министър на защитата, някогашен ръководител на Надзорния съвет на Агенцията за връзка и информация на НАТО и шеф в Атлантическия клуб.

„ Във...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР