От началото на пандемията беше разрешено на четири центъра в

...
От началото на пандемията беше разрешено на четири центъра в
Коментари Харесай

Местата за даряване на плазма не са достатъчни

„ От началото на пандемията беше позволено на четири центъра в страната и на два в София да се подарява плазма, което затруднява хората. Има доста, които желаят да дарят, да оказват помощ, само че местата за даряване не са задоволителни “. Това . 

От сдружението са написали писма до здравния министър, до премиера, има и национална петиция с искане в кръвните центрове в регионалните лечебни заведения, където има условия, да може да се прави даряване на плазма. 

„ Отговорът от Министерството на здравеопазването беше, че това нарушава европейски наставления. Ние попитахме Европейската комисия кои са тези наставления. Отговорът беше предстоящ от нас - няма проблем това да стане... Ситуацията елементарно може да се реши. Има екипи, доста лечебни заведения имат към този момент апарати за плазмофереза, имат предпочитание да събират плазма “, добави доктор Михайлова. 

Тя посочи една от аргументите плазмата да не се разпространява като положително средство за лекуване на COVID-19: 

„ Болниците не заплащат нищо за сакче плазма на кръвния център. В Германия цената е 600 евро, в Съединени американски щати - 100 $. Ако лечебните заведения стартират да заплащат, може би плазма повече ще се намира. Това е артикул, от който може да завоюва единствено пациентът “, изясни доктор Михайлова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР