От началото на обученията, провеждани по линия на проект №BG05M9OP001-3.007-0001

...
От началото на обученията, провеждани по линия на проект №BG05M9OP001-3.007-0001
Коментари Харесай

Над 3000 от работещите в ЦСМП преминаха обучения по ПУЛСС

От началото на образованията, провеждани по линия на план №BG05M9OP001-3.007-0001 „ Подобряване на изискванията за лекуване на незабавните положения " (ПУЛСС), до петък, 18 февруари, петдневно практическо и теоретично образование минаха общо 3094 от работещите в центровете за незабавна здравна помощ в страната, в т. ч. лекари, медицински сестри, акушерки, фелдшери, парамедици и водачи на коли за спешна помощ.

През миналата седмица, 14.02 – 18.02, нови познания усвоиха екипи на ЦСМП във Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Перник, Сливен и Смолян, оповестяват от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Обученията по ПУЛСС се организират в Националния център за образование и подготовка в системата за незабавна здравна помощ, а лектори са водещи лекари с богат професионален опит. В програмата са включени теоретични лекции за приложението на медицинския триаж и протоколи за държание при пациенти със незабавни положения (респираторни нарушавания, нарушавания в циркулацията, травматични положения, неврологични нарушавания, интоксикации, незабавни положения в детската възраст и др.), както и на практика извършения, свързани с оценка на незабавното положение и използването на разнообразни техники за обезпечаване и поддържане на проходимост на дихателните пътища, кардиопулмонална ресусцитация и дефибрилация, мениджмънт на контузията, животоспасяващи и животоподдържащи техники при педиатрични пациенти и други

В осъществяване на плана надграждащи познания и умения за работа със незабавни пациенти ще получат близо 7000 души, работещи в системата на незабавната здравна помощ у нас. Веднага след екипите на центровете за незабавна помощ курсове ще преминат и работещите в незабавните отделения на лечебните заведения с над 50% държавно присъединяване в капитала.

По линия на план „ Подобряване на изискванията за лекуване на незабавните положения “, за Националния център за образование и подготовка са закупени профилирани медицински манекени /симулатори/ за практическите образования.

Министерството на здравеопазването извършва план BG05M9OP001-3.007-0001 „ Подобряване на изискванията за лекуване на незабавните положения “ като съответен бенефициент по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014 – 2020 година Основна цел на плана е възстановяване качеството на предоставяната незабавна здравна помощ посредством вложения в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лева, които са 100% безплатна финансова помощ. Крайният период за осъществяване на плана е 31.12.2022 година

Теоретичното и практическо образование на незабавни медици се реализира при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР