От началото на новата учебна година часовете ща са по

...
От началото на новата учебна година часовете ща са по
Коментари Харесай

От 15 септември: часовете на учениците от 5 до 7 клас ще са по-кратки, но повече

От началото на новата образователна година часовете ща са по 40 минути, само че прогимназистите ще учат повече. Седмичният престой на петокласниците в учебно заведение се усилва с 60 минути (или 51 образователни часа повече годишно), на шестокласниците - с 40 минути (или 36 образователни часа повече на година) и на седмокласниците - с 20 минути (18 образователни часа повече годишно). Това е записано в две наредби, в Държавен вестник през вчерашния ден, три дни откакто завърши.

Увеличават се часовете по български език и литература с половин образователен час едмично в 5 и 6 клас, по - също с половин час в 5, 6 и 7 клас. В 5 клас с половин час седмично се усилват и часовете по география и стопанска система. В същото време " облекчението " под формата на понижаване на образователните часове от 45 на 40 минути, ще засегне дребна част от учениците, защото множеството така и така са на 40-минутни часове поради двусменния режим на учене.

Така съгласно министерството децата ще получат време за извършения и преговор и без да се трансформира образователната стратегия, без да се удължава образователната година и при по-малко натоварване на децата. Предложенията си ведомството стимулира и с желанията на родителите и самите възпитаници - за повече упражнение и преговор на наученото, откакто организира няколко Според съперниците на смяната обаче тя освен няма да реши казуса, а в действителност ще натовари в допълнение децата. Идеята срещна отпора и на учители, шефове, синдикати.

Въпреки недоволството

Пред " Дневник " родители и възпитаници, само че не за сметка на повече образователни часове. Желанието им в действителност е за облекчение на образователния материал, с което МОН се зае и мина първия стадий - обзор на образователните стратегии. Но процесът е дълъг и до момента в който се стигне до действителното облекчение на стратегиите и то бъде отразено в учебниците, ще мине доста време.

Според учебните шефове " при толкоз дълъг образователен ден децата от прогимназията ще приключват деня в 19.10 часа, в случай че учат втора промяна, също така не е уместно въвеждането на повече часове, без да има направена съпътстваща редакция на образователното наличие ". От МОН обаче считат, че няма съображение да се приказва за повишение на престоя на учениците в учебно заведение. " Дори след увеличение на часовете по български и математика те остават по-малко по отношение на обстановката, при която образователният час е 45 минути, а положителната организация на учебно равнище може да обезпечи привършване преди 19 часа ", споделят от ведомството.

" Повишаването на броя на образователните часове, както в границите на един образователен ден, по този начин и на седмична база, е обвързвано с повишаване на образователната натовареност, което има потвърдено отрицателен резултат върху здравето на учениците ", е на мнение доцент Красимира Костадинова, шеф на отдел " Детско и младежко здраве " в Националния център по публично здраве и разбори, изготвила рекомендацията към МОН за понижаване на образователния час с 5 минути.

Пред " Дневник " тя разяснява, че е належащо да се уточняват претекстовете, по-ясно и съответно да бъдат разказани препоръчаните промени и предстоящи резултати, изключително по връзки на Наредбата за образователния проект. Неприемлива е неналичието на оценка на въздействието върху здравето на учениците, съобщи тя.

Рефлексът върху здравето

" Изискванията в настоящата разпоредба за броя и разпределението на образователните часове за образователния ден и седмица, по класове, са съобразени с възрастовите особености в растежа и развиването на подрастващия организъм и са избрани въз основата на изследвания на динамичността на работоспособността в процеса на образование за съответната възраст, появяването на психо-соматични недоволства и промени в психо-физиологичните параметри (пулс, кръвно налягане, внимание, памет, функционалности на нервната система и др.). Отчетено е и настоящото положение на здравния статус учениците ", съобщи Костадинова. Анализът на здравното положение на учениците, изготвян всяка година от НЦОЗА, обрисува като трайна наклонност повишаване на случаите на гръбначни изкривявания, зрителни аномалии и затлъстяване в учебна възраст.

Сред откритите рискови фактори е продължителният престой в клас, който наред с обездвижаването, води до отрицателни промени в положението на психологичните функционалности и нервната система (параметрите на вниманието, невротичност, нервност, агресивност), изясни експертът.

По думите й предложенията за промени на МОН и в двете наредби са незадоволително аргументирани, изложените претекстове са официални, липсва оценка на въздействието върху здравето на учениците, обвързани и с оценка на упованията за просветителните резултати.

" Целесъообразно е сходни оферти за синхронизиране на промени в нормативната уредба, касаещи здравето на учениците, да са в подтекста на цялостна визия за усъвършенстване на учебното обучение, с акцент върху качеството на образователните стратегии, прецизирането на размера на образователното наличие и основаването на условия в учебно заведение за запазване на здравето и поощряване на здравословен метод на живот на учениците, в това число посредством модернизиране на образователния развой и учебната среда, основаване на благоприятни условия за физическа интензивност и спорт в учебно заведение, за стимулиране на креативна изява, личностно развиване и интензивно присъединяване на учениците в учебния и публичния живот ", съобщи тя.

По думите й предложенията за промени би трябвало да да са основани на научни доказателства, оценка на въздействието върху физическото и психологично здраве на учениците и успеваемостта във връзка с резултатите, в това число усвояването и разбирането на образователното наличие.

Време за реакция - 20 дни

След като обаче смяната е реалност, за 20 дни учебните шефове ще би трябвало да проведат наредбата в деяние - да трансформират образователната документи, стратегиите в учебно заведение и така нататък " Това е първа смяна на образователния проект от 2015 година Тогава я направихме година преди новият учебен закон да влезе в действие и да има време за конфигуриране на системата. Сега за броени дни би трябвало да се разпределят часове, да се търсят учители, да се прави стратегия, утвърждава документи, попълня електронна платформа и така нататък ", разяснява пред вестник " Сега " ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов, който е и шеф на столичното 119 учебно заведение.

" От през днешния ден стартира денонощен режим, с цел да е всичко в ред ", декларира той. По думите му поради увеличените часове много учебни заведения занапред ще би трябвало да търсят нови учители.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР